Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hospitalizace u mentální anorexie

Dobrý den.

Léčím se pět let s mentální anorexií. Byla  jsem opakovaně hospitalizovaná a každá rehospitalizace na uzavřeném oddělení (v mém případě silně nedobrovolná) můj psychický a následně a opakovaně i fyzický stav zhoršila. Již jsem plnoletá, má lékařka však opět poslala žádost a hospitalizaci ve fakultní nemocnici Motol. Mám nyní právo odmítnout léčbu, nesouhlasit? Nebo budu opět opakovaně donucena?

Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

samozřejmě máte nárok léčbu odmítnout. Odmítnutí provedete podpsáním tzv. negativního reverzu. Ten je poté vložen do zdravotní dokumentace. Negativní reverz je způsob, jak vyjádřit nesouhlas s léčbou. Po podepsání reverzu byste měla být propuštěna ze zdravotnického zařízení. Pokud by poté Vaše lékařka i nadále trvala na hospitalizaci, již by se jednalo o nedobrovolnou hospitalizaci se všemi jejímy specifiky.

Nedobrovolná hospitalizace je razantní zásah do lidských práv jedince. Proto zákon jasně vymezuje, kdy je nedobrovolná hospitalizace přípustná a vyžaduje důslednou kontrolu dodržování zákonných postupů.

Můžete být nedobrovolně hospitalizována například v případě, kdy to předepíše soud nebo ohrožujete bezprostředně svůj život nebo zdraví. Další zákonné podmínky k nedobrovolné hospitalizaci naleznete zde.

V případě, že budete nedobrovolně hospitalizována, musí zdravotnické zařízení do 24 hodin informovat soud, který zahájí tzv. detenční řízení. V rámci tohoto kroku Vám soudce přidělí právního zástupce. Pokud Vám nebude přidělený zástupce vyhovovat, můžete ho nahradit vlastním právníkem.

Během sedmi dnů musí soud rozhodnout o přípustnosti nedobrovolné hospitalizace. Většinou rozhodnutí bude předcházet kontakt pracovníka soudu s hospitalizovanou osobou. V tento okamžik mu můžete vylíčit svůj názor na hopitalizaci. Pokud soud rozhodne o nepřípustnosti hospitalizace, zařízení Vás nebude moci nadále zadržovat. Pokud rozhodne o jeho přípustnosti můžete se proti tomuto rozhodnutí, v 15-ti denní lhůtě, odvolat a to prostřednictvím Vašeho zástupce.

Nejlepší řešení, které mě pro Vás napadá, je vybrat si nové zařízení a to takové, které Vám osobně bude vyhovovat, a kde nebude problém případně péči ukončit, pokud by léčba Váš stav spíše zhoršovala.

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

 

11.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS