Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Doba nedobrovolné hospitalizace

Jaká je možná zákonná doba, kdy může být duševně nemocný (45let), nezbavený právní způsobilosti, nenahlížející na své onemocnění, být nedobrovolně hospitalizován v psychiatrické léčebně. Jedná se o druhou hospitalizaci, kdy ani ta prvá nebyla dobrovolná a nemocný byl propuštěn po dvou měsících s tím, že nelze jinak a protože slíbil, že bude docházet do ambulantní léčby. Ale až do nynější nedobrovolné hospitalizace (po 7 letech) tak nekonal a je trvale bez schopnosti pracovat, tudíž bez prostředků na obživu a žije jen z podpory rodičů? Děkuji

sestra

Odpověď:

Dobrý den,

 

každou nedobrovolnou hospitalizaci musí zdravotnické zařízení oznámit do 24 hodin soudu. Soud pak musí do 7 dní od začátku hospitalizace rozhodnout o tom, zda k nedobrovolnému převzetí došlo v souladu se zákonem. Pokud se tak stalo, začíná další fáze řízení, kdy soud do 3 měsíců rozhoduje na základě znaleckého posudku o tom, zda další držení pacienta ve zdravotnickém zařízení je přípustné, příp. jakou dobu.

V případě, že soud rozhodne o další přípustnosti držení pacienta ve zdravotnickém zařízení, může tak učinit nanejvýše na dobu jednoho roku. Poté musí přijít nové vyšetření a případně nové soudní rozhodnutí o další hospitalizaci.

 

Vaše Férová nemocnice

24.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS