Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zapůjčení zdravotnické dokumentace závodnímu lékaři

Dobrý den, zaměstnavatel nás každé dva roky posílá k závodnímu lékaři pro posouzení zdravotního stavu, zda jsme schopni vykonávat povolání. Při nástupu do nového zaměstnání jsem byla u své lékařky. Nyní už musím k závodnímu lékaři. Moje lékařka nevydává karty pacientů, údajně poskytuje výpis z karty, který samozřejmě má zpoplatněn. Má nárok nevydat k nahlédnutí dokumentaci? Většinou, co slyším od kolegů, tak ukáží kartu lékařce a vrátí. Můžu požadovat vydání karty? Případně vyžadovat po zaměstnavateli peníze za výpis? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

i když praxe je často taková, že praktický lékař dokumentaci pacienta vydá závodnímu lékaři k zapůjčení, není to jeho povinnost. Právě naopak, tento postup by mohl být pro něj rizikový, např. pokud se dokumentace ztratí nebo poškodí. Takže registrující lékař má právo dokumentaci nevydávat.

Druhá věc jsou Vaše práva a povinnosti jakožto zaměstnankyně – ze zákoníku práce máte povinnost absolvovat prohlídky u závodního lékaře, ale nemáte nikde stanovenou povinnost zajišťovat pro závodního lékaře Vaši zdravotnickou dokumentaci. Můžete sice poskytnout součinnost a jít si k praktickému lékaři vyžádat dokumentaci (pokud ji bude ochoten poskytnout), nebo její výpis pro závodního lékaře, nicméně tak učinit nemusíte.

Ze zákona má přímo závodní lékař stanovené právo požadovat po registrujícím lékaři informace potřebné pro jeho činnost. Takže vlastně Vy ani nemusíte předání informací zprostředkovávat, ale mělo by stačit, abyste závodnímu lékaři sdělila jméno svého registrujícího lékaře a on by si měl vyžádat informace sám. Konkrétně v § 21 odst. 3 zákona o veřejném zdravotním pojištění se dozvíme: „Ošetřující lékař nebo jiný odborný pracovník ve zdravotnictví informuje registrujícího lékaře o zjištěných skutečnostech a o průběhu a ukončení léčení, zejména o skutečnostech důležitých pro posouzení zdravotní způsobilosti k práci a o epidemiologické situaci. Totéž platí pro poskytování informací mezi registrujícím lékařem a lékařem závodní preventivní péče.“

Pokud tedy lékařka originál dokumentace zapůjčit nechce (což je její právo), měla by ale vydat výpis (či opis nebo kopie) ze zdravotnické dokumentace, a to bez úhrady. V tomto případě se totiž nejedná o výpis na žádost pacienta, ale na žádost závodního lékaře, který rovněž poskytuje určitý druh zdravotní péče. Jde o poskytnutí výpisu podle § 67bb odst. 4 písm. a) zákona o péči o zdraví lidu, kdy o to požádá oprávněná osoba (zdravotnický pracovník poskytující pracovně lékařskou péči) a kdy je třeba výpis poskytnout do 10 dnů.

Vaše Férová nemocnice

11.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS