Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Osvobození od poplatků u lékaře

Dobrý den,
prosím Vás o zodpovězení, zda musím u zubaře platit za jakoukoli plombu, RTG, vložku nebo lokální injekci na znecitlivění i přesto, že jsem těhotná a k tomu mně dokrývá úřad do životního minima a vystavil mi doklad o pobírání sociální dávky. Byla jsem sice zaměstnaná, ale zaměstnavatel mě propustil protože jsem otěhotněla ve zkušební době. Mnohokrát předem děkuji za odpověď.

pjuranova

Odpověď:

Dobrý den,

jakožto osoba v hmotné nouzi (tedy taková, jejíž celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojování jejích základních potřeb, aniž by se tak stalo jejím zaviněním), jste osvobozena od platby regulačních poplatků. Musíte se u lékaře prokázat příslušným dokladem, na kterém nesmí být razítko starší 30 dnů. Více o platbě regulačních poplatků si můžete přečíst na našich stránkách.

Pojišťovna hradí základní zákroky (např. klasická amalgamová plomba), takže za ně platit nemusíte. Existují ale zákroky, které je třeba doplatit nebo uhradit v plné výši (bílá plomba), většinou tyto zákroky představují určitý nadstandart. Doplácí se nicméně i obyčejná korunka stříbrné barvy. Za tyto zákroky a služby jsou povinni platit všichni, i osoby s životním minimem.

Vaše Férová nemocnice

5.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS