Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na rehabilitaci

Dobrý den. Zajímalo by mě, kolikrát ročně mám nárok na ambulantní rehabilitaci? Jsem po úrazu kostrče, z důvodu brnění, inkontinence apod. docházím na neurologii, kde mě píše doktorka poukaz na rehabilitaci 2x ročně, také moje praktická lékařka mi nabídla, že mi napíše další poukaz na rehabilitaci, nevím, zda mohu mít více rehabilitací ročně? Děkuji za odpověď.

Marcela

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz se týká ambulantní rehabilitace.

Ošetřující lékař posoudí zdravotní stav pacienta a rozhodne o způsobu rehabilitace. Může zvolit mezi ambulantní rehabilitací, lůžkovou rehabilitací (v nemocnice nebo v odborném rehabilitačním ústavu), nebo případně lázeňskou léčebně rehabilitační péči. 

Ambulantní rehabilitace je vhodná pro pacienty, kteří nepotřebují další ošetřovatelskou péči a jsou schopni si na rehabilitace sami přijít. Ošetřující lékař pacientovi vystaví poukaz na ošetřovatelskou a rehabilitační péči. Na základě tohoto poukazu pak může pacient čerpat rehabilitační péči, která je hrazena ze zdravotního pojištění. Na poukazu lékař stanoví dobu jeho platnosti, v té je nutné poukaz uplatnit (tzn. obrátit se na příslušné zařízení a domluvit se na poskytování péče). V případě, že by byl poukaz uplatněn až po uplynutí doby jeho platnosti, pojišťovna už by péči zařízení neuhradila. 

O tom, jak často bude poukaz na rehabilitační péči vydán rozhoduje ošetřující lékař v závislosti na zdravotním stavu pacienta. Neexistuje tedy omezení, které by uvádělo, kolikrát za rok je možné poukaz konkrétnímu pacientovi vydat. Nemusíte se tedy bát, že byste překročila počet vydaných poukazů na rehabilitaci. 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice. 

 

7.2.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS