Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vysvětlení pojmu "řádně očkován"

Dobrý den, syn je kompletně očkován hexavakcínou dle doporučeného schématu. MMR očkovat nechceme. Syn má 3,5 roků a chceme podat přihlášku do školky. Do školky již chodil, ale předchozí lékařka udělila potvrzení s tím, že má hexu komplet a mmr individuální očkovací plán. Bohužel jsme museli lékařku změnit a stávající pediatr nám toto nenapíše. MMR nemá stanovenu horní věkovou hranici pro zahájení očkování. Není tedy z pohledu zákona dítě kompletně očkované hexavakcínou pouze s odloženou MMR "řádně očkováno"? V přihlášce do MŠ je třeba napsat ono "řádně". Mohu požadovat napsání potvrzení od lékaře ve znění řádně očkováno (popř. lékař pokud bude trvat, doplní že MMR odloženo)? Děkuji velice

janaslo

Odpověď:

Dobrý den,

máte pravdu, že očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám nemá žádnou horní hranici, do kdy je povinnost děti naočkovat. Kompletní očkování dětí proti vyhláškou stanoveným nemocem je na druhou stranu podmínkou pro přijetí k předškolnímu vzdělávání a poté také k účasti na zotavovacích akcích na základní škole (lyžařský výcvik, škola v přírodě apod.).

Můžete se zkusit osobně domluvit s ředitelkou mateřské školy, zda přistoupí na váš návrh odloženého očkování.

V případě nepřijetí Vašeho dítěte do školky se lze obrátit na soud, který může přísný výklad zákona zmírnit. Bude prozkoumáno, zda jsou splněny výjimečné okolnosti, které odůvodňují nedodržení zákonné podmínky k přijetí dítěte. Těmito okolnostmi je právo na svobodu myšlení, svědomí a náboženského vyznání. Stačí, pokud ředitelé škol budou mít tento důvod výjimky řádně zdokumentovaný a podepsaný rodiči. Pokud by se stalo, že by mateřská škola přesto odmítla neočkované dítě přijmout, je povinna vydat rozhodnutí o nepřijetí dítěte, proti kterému byste se mohli odvolat ke krajskému úřadu. Pokud ani krajský úřad nevyhoví, je možnost podat správní žalobu ke krajskému soudu.

Vaše Férová nemocnice

 

21.1.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS