Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Skola v prirode poradana materskou skolkou

Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda je rozdíl ve škole v přírodě pořádané MŠ a školou v přírodě pořádanou ZŠ. Dcera v povinné předškolní docházce má možnost jet na pět dní na školu v přírodě pořádanou školkou přes cestovní agenturu. Vzhledem k tomu, že požadují i potvrzení o zdravotní způsobilosti, je dost možné, že kvůli neočkování nebude moci jet. Ale ředitelka však říká, že u nich to není škola v přírodě v tom pravém slova smyslu, že jedou jen na pět dní. Tak já teď nevím, jestli to MŠ to mají jinak, nebo na těch pět dní může jet i tak. Nechci později platit pokuty, nebo nevím, co by mi případně hrozilo. Děkuji za odpověď.

Holly02

Odpověď:

Dobrý den, 

nejprve bychom se chtěli omluvit za zpoždění se zpracováním Vaší odpovědi, které je způsobené velkým vytížením naší poradny. 

Podmínky přijetí na školu v přírodě jsou upraveny v § 9 zákona o ochraně veřejného zdraví. Tento zákon nerozlišuje mezi školou mateřskou a základní, proto se uplatní na obě školy stejné podmínky. 

Dle § 9 odst. 1 a) může škola vyslat dítě na školu v přírodě pouze v případě, že je dítě zdravotně způsobilé k účasti na ní a podrobilo se stanoveným pravidelným očkováním nebo má doklad, že je proti nákaze imunní nebo že se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci.

Pokud tedy Vaše dcera nebyla podrobena povinným očkováním, aniž by byla proti nákazám immuní nebo měla trvalou kontraindikaci, škola by ji na školu v přírodě neměla přijmout. Pokud by totiž škola přijala na školu v přírodě neočkované dítě, hrozí jí pokuta až 30.000,- dle § 92d odst. 8 písm. b) téhož zákona. 

Nicméně, jak vyplývá z judikatury soudů, máte ještě možnost využít  výjimky z důvodu svědomí, myšlení a náboženského přesvědčení či jiného ústavně relevantního důvodu. V případě, že máte např. špatné zkušenosti s očkováním, které Vám nedovolují očkovat, nesouhlasíte s testováním očkovacích vakcín na zvířatech a tak dále, může Vám být udělena výjimka. To znamená, že povinné očkování by nebylo vynucováno a za neočkování by pokuta by nebyla uložena pokuta. Stejně tak Vám pak ředitelka může umožnit účast Vaší dcery na škole v přírodě, i přesto, že není očkovaná. 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

2.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS