Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Řádně očkované dítě pro účely školy v přírodě

Dobrý den, můžete mi, prosím, vysvětlit termín řádně očkované dítě pro účely pobytu ve škole v přírodě? Dcera je očkovaná hexavakcínou i MMR. Je jí šest let a je v první třídě. Postrádá pouze přeočkování v pěti letech, protože se u ní ve čtyřech letech objevilo auitoimunitní onemocnění, po kterém nám v nemocnici radili radši počkat s očkováním, aby se ta nemoc opět nevyprovokovala. Potíž je, že tři lékaři, kteří dceru ošetřovali se neshodnou na tom, jak dlouho máme s přeočkováním počkat. Jeden lékař navrhl i pět let, naše pediatrička se však domnívá, že dva roky jsou dostačující a protože jsme se rozhodli raději ještě počkat, nenapíše nám pro účely pobytu ve škole v přírodě, že je dcera řádně očkovaná. Dočetla jsem se ovšem, že přeočkování se provádí mezi pátým a šestým rokem. Pokud jí je stále šest, nemohlo by to znamenat, že je ještě řádně očkována? Všude je popsána situace řádně očkované dítě pro účely vstupu do MŠ, ale kde tedy najdu vysvětlení řádně očkované dítě pro školu v přírodě? Děkuji

Nikolletta

Odpověď:

Dobrý den,

Podmínkami týkající se očkování pro účast na škole v přírodě dle §9 zákona o ochraně veřejného zdraví je, že se dítě podrobilo stanoveným pravidelným očkováním nebo má doklad, že je proti nákaze imunní nebo že se nemůže očkování podrobit pro trvalou kontraindikaci.

Proto, aby bylo dítě řádně očkováno, je třeba postupovat a aplikovat všechny očkovací dávky, které jsou stanoveny podle povinného očkovacího kalendáře (dostupný např. zde). Splnění podmínek pro řádně očkované dítě se tedy bude lišit v závislosti na věku dítěte.

Píšete o přeočkování v 5. – 6. roce. Podle vyhlášky č. 537/2006, o očkování proti infekčním nemocem je stanoveno toto přeočkování (proti záškrtu, tetanu a dávivému kašli) na časovém rozmezí od dovršení 5. roku věku dítěte až do dovršení jeho 6. roku věku. Pokud dítěti již 6 let je, jste tudíž ze zákona s tímto očkováním v prodlení.

Nicméně důvodem pro odložení očkování může být, jak uvádíte, dočasná kontraindikace, kterou v tomto případě může představovat autoimunitní onemocnění Vaší dcery. V takovém případě je možné stanovit s pediatrem individuální očkovací kalendář, podle kterého by se následně postupovalo. V případě pochybností se může Vaše lékařka nebo Vy obrátit na některé specializované očkovací centrum. Například při FN Motol je zřízeno odborné oddělení pro očkování, které je schopno individuální přístup zajistit a řešit různé problémy spojené s očkováním.

Situace dočasné kontraindikace a pobyt na škole v přírodě zákonem výslovně není řešena. V této situaci bude záležen na domluvě s Vaší pediatričkou (co přesně napíše do potvrzení o očkování) a pořadateli školy v přírodě. Pokud budete mít odložení očkování řádně podložené, mohla by být škola ochotna dítě na školu v přírodě vzít.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

8.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS