Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeočkování v 5 letech

Dobrý den, prosím o váš názor.

Syna čeká v blízké budoucnosti přeočkování v 5 letech. Vzhledem k jeho reakci na minulé očkování a regresu ve vývoji, z čehož se hrabeme dodnes, snažím se očkování nejlépe vyhnout. Vím, že očkování mohu odložit až těsně před dovršením jeho 6 let, ale zajímá mne, zda se toto přeočkování musí podstoupit nebo na něj spadá také výjimka o přítomné dostatečné imunitě po provedeném krevním vyšetření na protilátky. Jde mi o to, jestli očkování není nutné provádět v případě, že má osoba dostatečné protilátky vytvořené již prvním očkováním. Uvažuji, že bych syna nechala vyšetřit na protilátky proti tetanu, černému kašli a záškrtu a v případě přítomných protilátek se tak mohla přeočkování vyhnout. Nebo se přeočkování musí tak jako tak provést, i když bude mít protilátek dost? Přijetí do školky již neřešíme.

Děkuji mockrát
 

Emily

Odpověď:

Dobrý den,

vČR je zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, stanovena povinnost podvolit se tomu očkování, které stanovuje prováděcí vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 537/2006 Sb., o očkování proti infekčním nemocem. Nicméně z této povinnosti jsou i výjimky - pravidelné a zvláštní očkování se neprovede při zjištění imunity vůči infekci nebo zjištění zdravotního stavu, který brání podání očkovací látky (trvalá kontraindikace). O těchto skutečnostech poskytovatel zdravotních služeb vystaví fyzické osobě potvrzení a důvod upuštění od očkování zapíše do zdravotnické dokumentace.

Z toho vyplývá, že pokud nechcete, aby byl Váš syn přeočkován, buď prokažte jeho imunitu proti nákaze, nebo kontraindikaci.

imunita proti nákaze

Dokladem, že je dítě proti nákaze imunní, bude typicky potvrzení od lékaře. V tomto případě je vhodné zajít rovnou za imunologem, který dítě vyšetří a zjistí, zda má protilátky nebo ne. V případě Vašeho syna již zřejmě protilátky na danou chorobu v těle budou, neboť již očkovací dávku dostal.

kontraindikace

Potvrzení o ní může vydat praktický lékař, ale i odborný lékař, např. kožní lékař, neurolog, imunolog. V praxi se rodiče setkávají s tím, že jim lékaři nechtějí kontraindikaci uznat a potvrdit, přestože zdravotní stav a vývoj dítěte není dobrý. V takovém případě mohou rodiče napsat svoje čestné prohlášení, ve kterém uvedou, že má jejich dítě zdravotní kontraindikaci a podrobně rozvedou, v čem to spočívá a že ze zdravotních důvodů rodiče nemohou přistoupit na další očkování. Prohlášení mohou doložit lékařskými zprávami o zdravotních problémech, kterými dítě trpělo, případně také oznámením nežádoucího účinku.

Pro více informací si přečtěte článek Zuzany Candiglioty.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

 

7.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS