Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinnost předložit před vakcinací příbalový leták

Dobrý den,

nikde prosím nenacházím fundovanou odpověď na otázku, zda-li je lékař povinen předložit rodiči dítěte před aplikováním vakcíny její příbalový leták. Podle mě by měl, neboť rodič by se měl se seznámit s tím, o jaké léčivo se jedná, jaké jsou kontraindikace a nežádoucí účinky, aby případně na ně mohl po špatné reakci lékaře upozornit a ten nahlásit Státnímu úřadu pro kontrolu léčiv, a také proto, že za dítě odpovídá.

Baara

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše otázka je zcela legitimní. Pacient má právo na informace o rizicích spojených s léčbou dle § 31 odst. 1 zákona o zdravotních službách, konkrétně § 31 odst. 2 písm. b) c) zákona o zdravotních službách, který stanovuje, že je lékař povinen poskytnout pacientovi informace o jeho zdravotním stavu, které zahrnují vhodnost, přínosnost a rizika.

V případě, že se jedná o nezletilého pacienta (dítě), má právo na informace o jeho zdravotním stavu jeho zákonný zástupce. Z toho vyplývá, že máte jako rodič právo klást lékaři otázky a požadovat další informace o stavu Vašeho dítětě, a to na základě § 31 odst. 5 zákona o zdravotních službách.

Způsob informování pacienta probíhá ve většině připadů ústně. Jestliže Vás lékař o zdravotním stavu Vašeho syna a indikované léčbě dostatečně nepoučil, můžete mu klást otázky. 

Uvedená ustanovení zákona o zdravotních službách se samozřejmě vztahují také na aplikaci očkovací vakcíny. V případě, že nemáte dostatečné informace o indikované léčbě a možných kontraindikacích, je Vám tyto informace  povinen poskytnout lékař. Stejně tak je jeho povinností předložit Vám příbalový leták k vakcíně, jestliže o něj požádáte.

Příbalové letáky očkovacích vakcín naleznete na : http://www.sukl.cz/modules/medication/search.php. Doporučujeme příbalové informace prozkoumat a následně klást ošetřujícímu lékaři konkrétní dotazy.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

9.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS