Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinné očkování a život v zahraničí

Dobrý den,

jsem těhotná a řeším problematiku povinného očkování. V zásadě jsem proti očkování a nevím, jak z toho ven. Mám české občanství, ale bohužel žiji na Kypru, kde je povinné očkování také. Mám navíc pocit, že povinných vakcinací tu je ještě více než v České republice. Bohužel se mi do porodu nepovede změnit zemi, kde to bylo z hlediska očkování „bezpečnější“ a „nenásilné“.

Prosím o jakoukoli možnost, jak se vyhnout tomu, abych byla povinně očkována.  Pokud možno, jak získat nějaký doklad (nejlépe navždy) či výjimku z povinnosti očkování. Myslím si, že jako (budoucí) matka mám zodpovědnost za zdraví svého dítěte – nerada bych, aby ho očkování mé osoby při svém vývinu jakkoliv poškodilo.

 

Děkuji Vám za jakoukoli informaci či radu. 

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče Vašeho občanství, český zákon o ochraně veřejného zdraví upravující problematiku povinnosti očkování se vztahuje na osoby mající na území České republiky trvalý pobyt. Pokud je tedy místem Vašeho trvalého pobytu Kypr a nikoli Česká republika, je třeba zjišťovat legislativu a možnosti vyhnout se povinnému očkování právě v místě Vašeho trvalého pobytu, tedy na Kypru.

Pokud byste ovšem místo Vašeho žití přehodnotila a rozhodla se pro bydliště na území České republiky, uvádíme Vám informace ohledně tuzemské právní úpravy povinného očkování a možných výjimek z něj.

Obecně platí, že pokud stát nařídí povinné očkování, je Vaší povinností se tomuto podřídit, pokud nespadáte do kategorie výjimek – tyto jsou v současnosti na území České republiky dvě. První výjimku představuje lékařem zjištěná imunita vůči vakcinované infekci a druhou tzv. trvalá kontraindikace, tedy zjištění, že Váš zdravotní stav brání podání dané očkovací látky.

Dále neexistuje povinnost očkování konkrétně u těhotných žen, zde se pohybujeme pouze v podobě doporučení. Na druhou stranu náš právní řád zakotvuje povinné očkování proti tetanu u zletilých osob. 

Doporučili bychom Vám v období těhotenství zkonzultovat s ošetřujícím lékařem, zda je očkování ve Vašem případě vhodné (v souvislosti s Vámi zmíněnými obavami z možných rizik při vývoji Vašeho potomka). Pokud byste se i přes kladné doporučení lékaře rozhodla nenaočkovat se v těhotenství, je pak možná domluva s tím, že se očkování Vaší osoby provede až po narození potomka.   Pokud byste se obecně rozhodla jakékoliv povinné očkování neabsolvovat, je nutné Vás upozornit na následky, které by to s sebou neslo. Neabsolvování se povinného očkování představuje přestupek s maximální výší pokuty 10.000,- Kč. Nicméně Ústavní soud v otázce povinnosti hradit pokut formuloval tzv. výhradu svědomí a stanovil tak možnost udělení výjimky rodičům na základě jejich výhrady svědomí. Podrobnosti naleznete zde

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice 

9.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS