Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Povinně nepovinné očkování proti rakovině děložního čípku

Dobrý den, odmítli jsme očkování (13 let) proti rakovině děložního čípku. Dětská lékařka nám předložila k podpisu "Nesouhlas s poskytnutím zdravotnických služeb - povinné očkování". Dle dostupných informací je toto očkování nepovinné, stejně na mne lékařka, jako na rodiče, vyvíjí nátlak k podpisu takového dokumentu. Má na to, prosím, ze zákona právo? Tvrdí mi, že toto očkování je nepovinně povinné a tento souhlas po ní, jako po dětském lékaři, vyžaduje ministerstvo zdravotnictví. Jaký má mnou podepsaný dokument tohoto typu právní dopad? Děkuji za odpověď a zdravím! Kuchařová

Bára

Odpověď:

Dobrý den,

očkování proti rakovině děložního čípku je opravdu pouze nepovinné dle vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem a Vaše dcera ho tudíž nemusí podstoupit. Žádné "nepovinně povinné" očkování náš právní řád nezná.

Lékař sice musí dle zákona o zdravotních službách požadovat písemný tzv. negativní reverz, pokud pacient odmítá zákrok, kterým by bylo zabráněno poškození jeho zdraví nebo ohrožení života, odmítnutím nepovinného očkování však k poškození zdraví nebo ohrožení života nedochází. Měl by tedy zcela postačovat ústní vyjádření nesouhlasu a Vaše lékařka by neměla písemný nesouhlas vyžadovat, jelikož jí zákon takovou povinnost neukládá.

Pokud byste přesto nesouhlas, který Vám Vaše lékařka předložila, podepsala, nemá takový nesouhlas žádný právní dopad. Vaše lékařka se podepsáním nesouhlasu nezbavuje žádné odpovědnosti a Vaše dcera se může v budoucnu dát proti rakovině děložního čípku naočkovat.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 6083. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

6.3.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS