Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pomoc s umístěním neočkovaného dítěte do soukromé školky akreditované MŠMT

Dobry den,

rozhodla jsem se na vás obrátit s dotazem ohledně přijetí mé neočkované dcery do soukromé školky, která je ovšem akreditována Ministerstvem školství, zdraví a tělovýchovy České republiky.

Do této školky již dochází má starší dcera, která má naočkovanou pouze vakcínu Infanrix hexa. Vzhledem k negativní zkušenosti v blízké rodině již další očkování neplánujeme (smrt dívenky, kterážto po 1.očkovaní dostala křečovitý záchvat. Záchvaty se i nadále opakovaly a holčička v necelých 18 měsících zemřela).

Nyní bych chtěla do této školky umístit i další dceru (píši v předstihu, umístit bych ji chtěla od května). Ta nemá očkování žádné. Chtěla bych se již s paní ředitelkou dohodnout na umístění mladší, ale bojím se, že by mi vyloučila i starší dceru. K akreditaci školky ministerstvem došlo až v průběhu docházky starší.
Mohli byste mi prosím poradit jak dále postupovat?

Děkuji.

Andraya

Odpověď:

Dobrý den,

dle § 92k odst. 4 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, je provozovatel školky povinen vyžadovat doklad pravidelného očkování. Neočkované dítě tedy nesmí navštěvovat mateřskou školu. Ve stanovisku Ministerstva zdravotnictví se uvádí, že dítě pro účely účasti v mateřské škole.

Vaše dítě tedy z pohledu zákona nesmá navštěvovat školku, pokud není očkované. Přijetím Vaší mladší dcery se školka vystavuje riziku pokuty. Některé školky jsou ochotny riziko sankce podsotoupit a přijímají i neočkované děti nicméně nelze to vynucovat. Aktuálně Liga lidských práv takovou školku zastupuje a snaží se dosáhnout prominutí takové pokuty, viz zde.

Co se týče vaší starší dcery, pokud není dostatečně očkována (tedy neprošla očkováním proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám v časovém rozmezí v jakém má být dítě očkováno), může jí být možnost účasti ve školce odňata, nicméně musí se tak stát na základě správního rozhodnutí a nikoliv ze dne na den. Existuje zde snad jistý způsob, jak se proti případnému vyloučení bránit, viz zde.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

25.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS