Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Očkování strážníků

Dobrý den,

chtěla bych požádat o radu, pokud je to možné.

Chci se zeptat, jestli mne můžete odkázat na nějaký zákon, na základě kterého lze vyžadovat očkování dospělých osob (zaměstnanců, kteří pracují v rizikovém prostředí), pokud takový je...?

Jedná se mi o situaci, kdy jsem nastoupila jako strážník k městské policii a nyní po mne lékař vyžaduje stanovení hladiny protilátek proti hepatitidě typu B (ty jsem si nechala již udělat před tím a vím, že jsou hraniční), aby mne mohl přeočkovat a já mám nyní strach, jestli v případě nevyhovění výzvy k přeočkování může následovat sankce např. ukončení pracovního poměru?

Vím, že jsou doporučená očkování pro rizikové zaměstnance, ale ani v případě studia na lékařské fakultě po nás očkování nebylo vyžadováno takovým způsobem a byla možnost bez nátlaku se svobodně rozhodnout. Nyní se však obávám, že se jedná o uplatnění osobních nesympatií, které ke mne lékař chová a tímto se mne snaží postihnout, protože zná můj postoj k očkování a zřejmě ví, že mám zcela neočkované dítě.  Proto vás prosím o radu, zda mohu s klidným svědomím odmítnout a nebát se sankce nebo zda-li musím toto martýrium podstoupit? Vzhledem k situaci, kdy živím rodinu, protože zaměstnán může být pouze jeden z rodičů  neboť se musíme střídat u dítěte, které nemůže navštěvovat předškolní zařízení díky svému prázdnému očkovacímu průkazu, nemohu si dovolit nechat se vyhodit z poměrně dobře placeného místa...

 

Přeji Vám pěkný den, za případnou odpověď velice děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

povinné očkování u dospělých osob v ČR upravuje vyhláška č. 537/2006 Sb.; ve které jsou konkrétně jmenovány všechny osoby, pro které je očkování proti virové hepatitidě B povinné (mj. se zde mluví např. o osobách ve zdravotnictví a osobách připravujících se na tuto práci, příslušnících vězeňské a justiční

stráže…) – ve spojitosti s Vaší otázkou je důležitý paragraf 10, ve kterém se uvádí, že se očkování provede také u zaměstnanců a příslušníků základních složek integrovaného záchranného systému (IZS) nově přijímaných do pracovního nebo služebního poměru.

Základními složkami jsou dle zákona 239/2000 Sb.: Hasičský záchranný sbor ČR, jednotky požární ochrany zařezané do plošného pokrytí kraje jednotkami požární ochrany, poskytovatelé zdravotnické záchranné služby a Policie ČR. Důležitou informací však je, že Policie ČR a obecní (neboli městská) policie v tomto ohledu neznamená stejnou věc - každá má jiného zřizovatele a jiné předpisy upravující její činnost. Obecní policie není uvedena v žádném z výše zmíněných seznamů povinně očkovaných osob. Nastoupila-li jste tedy jako strážník k městské policii, za odmítnutí očkování proti virové hepatitidě B se žádné sankce bát nemusíte.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

19.11.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS