Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s očkováním

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat. Dítě je naočkováno dvěma dávkami hexavakcíny, až na vysokou teplotu a malátnost nebyla žádná jiná reakce, ale ze svého přesvědčení již dále v očkování hexavakcínou ani jinou alternativou pokračovat nechci. Vakcínu Priorix jsme po dohodě s lékařem odsunuli na dobu předškolní. Znamená to, že dítko je rozočkováno.Tento rok dítěti budou 2 roky. Má lékař právo v tomto případě hlásit nás na hygieně? Nebo jaká jiná práva má lékař? A jaká práva máme my?Jakým způsobem dále postupovat, aby to bylo v souladu s vyhláškou? Děkuji za odpověď. 

Miriam

Odpověď:

Dobrý den, 

za neočkování dítěte, které nemá trvalou kontraindikaci, ani není imunní je zákonem stanovena pokuta ve výši 10 000,- Kč. Z judikatury Ústavního soudu ale vyplývá, že máte možnost využít výjimky svobody myšlení, svědomí a náboženského vyznání.

Pokud tedy nesouhlasíte s očkováním z důvodu špatných reakcí dítěte na vakcínu, máte právo očkování odmítnout, odložit, nebo si zvolit jinou vakcínu, kterou byste chtěla dítě naočkovat. V případě, že se tedy rozhodnete Vaše dítě nadále neočkovat, je potřeba tuto skutečnost oznámit Vašemu pediatrovi. To probíhá nejčastěji podepsáním negativního reversu, ke kterému je vhodné připojit Vaše vyjádření, proč očkování odmítáte. 

Jestliže mělo očkování na Vaše dítě nepříznivé účinky, lékař je především povinen hygienické stanici a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv nahlásit i jen pouhá podezření na závažné nebo neočekávané nežádoucí účinky. Pokud tuto povinnost lékař nesplní, hrozí mu pokuta až 100 000,-Kč. Nežádoucí účinky očkování však můžete nahlásit i sami, a to přes webové stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv zde. 

Váš lékař Vás tedy určitě nemůže k očkování „nutit". Pokud s očkováním nesouhlasíte, může Vás lékař požádat o podepsání nesouhlasu formou negativního reversu. Můžete také lékaři předat svoje vyjádření s důvody, proč nechcete očkovat. Tímto způsobem se lékař zbaví právní odpovědnosti za neprovedení očkování a zároveň je to férový a nekonfliktní způsob řešení situace. 

Více informací na toto téma se můžete dozvědět zde.

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

2.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS