Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může lékař odmítnout vydat posudek o zdravotním stavu pacienta, který odmítne očkování?

Dobrý den. Naší dětskou lékařku seřvala hygiena po telefonu, že nenahlásila, že neočkujeme a zakázala jí vydat nám jakékoliv potvrzení na cokoliv. Chystám se k ní pro potvrzení do školky (soukromé, takže nepotřebujeme očkování, ale pouze potvrzení, že je malý v pořádku a schopný školku navštěvovat). Už jsme ho dostali na letošní šk. rok, ale musíme ho obnovit na ten následující. Co máme dělat, pokud nám lékařka odmítne potvrdit zdravotní stav syna? Můžeme ji k tomu nějak přimět? Nebo máme na potvrzení zákonný nárok, když je jeho ošetřující lékařkou?
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den.

Helena

Odpověď:

Dobrý den,

lékař je vám povinen v rámci svých pravomocí a odborné způsobilosti vydat potvrzení o zdravotním stavu syna. Zákon totiž stanoví, že lékaři na základě posouzení zdravotního stavu pacienta vydávají lékařské posudky. Z toho logicky vyplývá, že každý registrující lékař je povinen vyhovět žádosti pacienta o posouzení zdravotního stavu a vydání lékařského posudku. Vzhledem k tomu, že se však jedná o službu nehrazenou pojišťovnou, může lékařka za vydání posudku vyžadovat úhradu. Nemůže však svévolně odmítnout posudek vydat.

V první řadě bychom tedy doporučovali na toto lékařku upozornit a trvat na tom, že vám posudek vydat musí. To, zda je dítě očkováno či nikoliv nemá vliv na její povinnost. Bude-li nadále odmítat, lze situaci řešit cestou stížnosti. Tu lze podat ve vašem případě zejména k České lékařské komoře nebo k odboru zdravotnictví na krajském úřadu. Ve stížnosti nezapomeňte uvést všechny okolnosti a skutečnosti rozhodné pro případ a to, že lékařka odmítá vydat potvrzení o zdravotním stavu. Více ke stížnostem, spolu se vzory a praktickými radami naleznete na našem webu v sekci Stížnosti.

Druhou, mnohdy jednodušší možností, kterou můžete využít zejména budete-li mít s lékařkou více problémů, je změna ošetřujícího lékaře pro syna. Tu můžete provést zcela svobodně jednou za čtvrt roku a nalézt takového lékaře, který nemá s jinými orgány problémy, které mu znemožňují plnit své povinnosti.

Rovněž je na pováženou, jestli se hygienická stanice rovněž chovala v rámci svých právomocí. Pokud byste měla o jejích argumentech více informací, bylo by případě možné stěžovat si a právně řešit i její nezákonný postup. Vhodné je také podat žádost o informace a dotázat se, zda lékařce dávali nějaké pokyny či stanoviska a na základě jakého právního předpisu tak učinili a z jakých předpisů při tom vycházeli. Podle našeho názoru je totiž jejich postup nezákonný.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS