Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Je registrace dítěte u pediatra povinná?

Dobrý den, na Vašich stránkách jsem se dočetla, že z žádného zákona nevyplývá povinnost registrovat dítě u pediatra, ale tato informace je z roku 2008. Je stále platná? Přemýšlím nad volbou této varianty z důvodu neočkování dcery.

Předem děkuji za odpověď i existenci Vašeho projektu!

VJ

 

Vlasta

Odpověď:

Dobrý den,

z žádné právní úpravy Vám nevyplývá přímá povinnost dítě u pediatra registrovat, je ale doporučováno, aby dítě svého pediatra mělo. Pro případ, že dítě nezaregistrujete, nestanovuje zákon žádné sankce. Avšak zvažte to, že může dojít k postihu orgánem sociálně právní ochrany dětí, který může neregistrování dítěte u lékaře považovat za zanedbání péče o dítě. Některé zdravotní vady a nutnost včasné léčby může totiž odhalit jen odborník při preventivní péči.

Taktéž je možné k lékaři chodit na jednorázové prohlídky i bez registrace. Jestliže rodiče volí péči alternativních lékařů, měli by si o tom vést záznamy, aby opět mohli v případě šetření sociálky doložit, že o zdravotní stav dítěte pečují a nejde tedy o zanedbávání péče.

Jednorázové prohlídky bez registrace jsou alternativní možností, jak pečovat o zdravotní stav dítěte. Této možnosti lze například využívat v situacích, kdy se dítě dlouhodobě nenachází na jednom místě a bylo by obtížné docházet s ním jen ke zvolenému registrujícímu lékaři. Rodiče si tak mohou vybrat, kterého lékaře navštíví za účelem jednorázové prohlídky a pokud s ním nebudou spokojeni, tak příště mohou zvolit jiného. Ovšem i registrujícího lékaře lze v případě nespokojenosti změnit a zvolit jiného (dle zákona lze toto právo uplatnit jednou za tři měsíce).

Ve svém dotazu se zmiňujete, že Vaším důvodem pro zvažování možnosti neregistrovat Vaši dceru u pediatra je to, že ji nechcete nechat očkovat. O odmítnutí očkování dítěte se více dozvíte v dříve zodpovězených dotazech zde a zde. Další informace o dané problematice naleznete v kategorii Očkování na našich stránkách.

Vaše Férová nemocnice

16.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS