Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posouzení nemoci z povolání

Dobrý den prosím o radu, byl mi diagnostikovan středně těžký kubitalni syndrom na pravé ruce a za 14 dní má probehnout operace. Na druhé ruce je lehký nález.Neurolog mi řekl,ze by to mohlo být z prace(jemná motorika jednotvarna práce).Nevím zda posunout operaci nebo zda jde až po operaci posoudit u závodního lékaře zda se nejedná o nemoc z povolání. Jsem nyní v pracovní neschopnosti a nevím tudíž zdali by mi mimořádnou prohlídku udělali. Děkuji za odpověď

Klára

Odpověď:

Dobrý den,

V našem týmu nejsou lékaři a váš případ tak nemůžeme posoudit z medicínského hlediska. Právní pohled je následující.

V případě, že váš ošetřující lékař dospěl k názoru, že můžete trpět nemocí z povolání, je povinen vás poslat na vyšetření k lékaři, který má speciální povolení pro uznávání nemocí z povolání. Nejde přitom nutně o "závodního" lékaře (lékaře poskytujícího pracovnělékařské služby vašemu zaměstnavateli). Příslušnost lékaře k uznávání nemocí z povolání se řídí sídlem zaměstnavatele. 

Tento lékař vás vyšetří, je také vhodné mu přinést kopii zdravotnické dokumentace od vašeho ošetřujícího lékaře (jak ji případně získat popisujeme zde), a následně provede šetření na pracovišti. Na základě tohoto šetření pak vystaví posudek, kde uvede, zda trpíte některou nemocí z povolání (seznam nemocí z povolání stanoví vláda nařízením).

To, že jste nyní v dočasné pracovní neschopnosti, by nemělo sehrávat žádnou roli pro možnost podstoupit vyšetření u lékaře pro uznání nemoci z povolání. Pokud máte obavy z porušení režimu práce neschopného zaměstnance, můžete využít pro návštěvu lékaře vycházky, pokud je máte povoleny, případně požádat o jejich povolení za účelem vyšetření. Pokud byste vycházky neměla, ale na prohlídku odesílá váš ošetřující lékař, nejedná se z našeho pohledu o porušení režimu dočasné pracovní neschopnosti. Pokud by u vás doma v danou dobu vykonal kontrolu váš zaměstnavatel nebo okresní správa sociálního zabezpečení, předložila byste jim potvrzení nebo zprávu o prohlídce u tohoto lékaře. Při vyšetření proto posuzujícího lékaře požádejte o potvrzení, že vás v daný den a čas vyšetřoval. Vhodné by také bylo okresní správu sociálního zabezpečení předem telefonicky informovat, že vás váš lékař na toto vyšetření odeslal.

Co se týče toho, zda je lepší podstoupit prohlídku za účelem posouzení nemoci z povolání před nebo po operaci, zákon výslovně nestanoví žádné pravidlo. Laicky se ovšem domníváme, že je vhodnější, aby posuzující lékař prohlídku provedl před operací, kdy může osobně prohlédnout pacientův špatný zdravotní stav, než po operaci, kdy lze očekávat zlepšení zdravotního stavu a musí vycházet především ze zdravotnické dokumentace ošetřujícího lékaře. Konečně by mělo stačit, aby posuzující lékař před operací prohlédl jen vás, nemusí stihnout vypracovat celý posudek o nemoci z povolání, takže by ani nebylo nutné měnit termín operace.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

5.4.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS