Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Kontrola registrace u lékaře ze strany Úřadu práce

Dobrý den,

zajímalo by mě, jestli může lékař třetí straně - konkrétně úřadu práce sdělit, zda-li je u něj určitý pacient registrován? Nebo by to bylo už porušení privátního vztahu mezi pacientem a lékařem?

Jsem na rodičovské dovolené, můj manžel je z Holandska, ale pracuje tady a žijeme tu. Při vyřizování žádosti o rodičák po mě mimo jiné chtěli i jméno lékaře u kterého je můj muž a děti registrované (referentka nedokázala odpovědět proč, předpokládám, že k prokázaní skutečnosti, že opravdu žijeme v ČR, jinak by mi rodičák nemohli přiznat). Domnívám se, že k prokázaní stačí pracovní smlouva manžela, potvrzeni, že je stále zaměstnán, nájemní smlouva. Jméno lékaře mi přijde už přespříliš. Navíc si myslím, že i kdybych jim ho dala, tak lékař jim nic nemůže říct. Ale to jen pro dokresleni situace.

Marketa

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za zpoždění s odpovědí, které bylo způsobeno nadměrným vytížením naší poradny.

Aby Vám rodičovský příspěvek mohl být přidělen, musí správní orgán posoudit, zda-li splňujete podmínky uvedené zákonem o státní sociální podpoře, tedy jestli máte na rodičovský příspěvek nárok. V rámci zkoumání nároku jste posuzovaná vy a s vámi i jiné společně posuzované osoby (jako je Váš manžel a dítě), s nimiž tvoříte rodinu, a zjišťuje se, zda-li máte bydliště na území ČR.

Pro potřeby zákona je bydliště definováno takto: Osoba má bydliště na území České republiky, zejména pokud se zde dlouhodobě zdržuje, vykonává zde výdělečnou činnost, žije zde s rodinou, plní zde povinnou školní docházku nebo se zde soustavně připravuje na budoucí povolání, popřípadě existují jiné významné důvody, zájmy či aktivity, jejichž vzájemná souvislost dokládá sepětí této osoby s Českou republikou.

Z výše uvedených důvodů skutečnost, že úřad požaduje pracovní smlouvu Vašeho manžela, potvrzení, že je stále zaměstnán či nájemní smlouvu k nemovitosti, v níž s manželem žijete, se nám zdá v pořádku. To, že po Vás požadují také jméno lékaře Vašeho manžela nám připadá jako požadavek navíc.

Zákon úřadu nezakazuje zeptat se na jméno lékaře posuzované osoby, s tím, že Úřad toto zřejmě klasifikuje jako důkaz jiného významného důvodu, jehož vzájemná souvislost dokládá sepětí Vaše manžela s ČR. Jméno lékaře, ať už Vás nebo Vašeho manžela či Vašich dětí je natolik citlivá informace, že žádáním o ní úřad zasahuje do Vašeho práva na soukromý život. Chce-li úřad znát jméno lékaře k prokázání, že žijete trvale na území ČR, dá se uvažovat nad tím, jaký vliv má poznatek o Vašem lékaři na posouzení trvalého bydliště. Dle našeho názoru není jméno lékaře podstatné, jelikož si bez problémů dokážeme představit situaci, kdy osoba žije trvale v jednom státě a v jiném má svého lékaře (např. v příhraničí).

Doporučili bychom Vám tuto situaci probrat se zaměstnankyní úřadu, případně s jeho vedoucí, a vysvětlit jí, že žádost o takovouto informaci považujete na zásah do svého ústavně garantovaného práva na soukromý a rodinný život.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

29.4.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS