Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta invalidního důchodu a délka pobírání dávek

Dobrý den, měla jsem operaci páteře před 4 lety, dostala jsem plný invalidní důchod, který mi byl po roce změněn na ČID. Před 3 lety jsem byla na přezkoumání mého zdravot. stavu a byl mi přiznán zase na tři roky. Nyní vyprší tato doba a já v září jdu na posudkovou komisi. Práci jsem si našla ve firmě, kde zaměstnávají jenom invalidní lidi a jen na dva měsíce, další pobyt u nich závisí na tom, jestli mi bude ČID přiznán na další tři roky. Chci se zeptat, v případě, že by mi ČID sebrali a přijdu o práci, slyšela jsem, že vyplácí ještě rok částku inv. důchodu. Prosím o odpověď. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

od nového roku došlo ke změně invalidních důchodů. Dřívější plný a částečný invalidní důchod se rozdělil do 3 stupňů podle poklesu pracovní schopnosti:

I.    stupeň je od 35 do 49 % snížení pracovní schopnosti
II.    stupeň je od 50 do 69 % snížení pracovní schopnosti
III.    stupeň je od 70 a výše snížené pracovní schopnosti.

Pokud byla tedy Vaše pracovní schopnost snížena o více než 50%, Váš ČID se změnil na invaliditu 2. stupně, pokud byla snížena o méně než 50%, Váš ČID se změnil na invaliditu 1. stupně. O této změně jste měla být informována písemným oznámením do 31. 1. 2010.

Z důvodu těchto změn invalidních důchodů jsou poživatelům důchodů poskytnuty určité výhody. Vyplácení částky invalidního důchodu po dobu jednoho roku od snížení stupně invalidního důchodu se ale týká pouze invalidity 3. stupně. Pokud ta bude při první kontrolní prohlídce po roce 2009 snížena na invaliditu stupně druhého nebo prvního, změna výše invalidního důchodu se projeví až od třinácté splátky důchodu.

Co se týče výhod pro poživatele bývalého ČID, zde platí, že pokud bude při první kontrolní prohlídce po roce 2009 snížen stupeň invalidity z 2. stupně na stupeň první, náleží poživateli i nadále částka odpovídající invalidnímu důchodu 2. stupně.

Žádné výhody se ale bohužel nevztahují na případ, kdy bude invalidní důchod odebrán úplně.

Vaše Férová nemocnice

26.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS