Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztížení společenského uplatnění

Dobrý den.

V roce 2000 jsem měla pracovní úraz, bylo mi vyplaceno bolestné a v listopadu 2003 též náhrada za ztížení společenského uplatnění - omezení hybnosti hlezenného kloubu středního stupně za 120 bodů.

V roce 2011 si následky tohoto úrazu vyžádaly další operaci. Bylo mi opět uhrazeno bolestné a náhrada za ztížení společenského uplatnění - omezení pronace a supinace nohy těžkého stupně vlevo za 300 bodů. Lékař mi ovšem napsal posudek i na omezení hybnosti hlezenného kloubu středního stupně, tentokrát ve výši 600 bodů. Tuto náhradu mi pojišťovna odmítla hradit s tím že již byla vyplacena v roce 2003.

Je mi známo, že se měnila výše náhrady za jeden bod, ale nevím zda se měnila i výše přiznaných bodů za jednotlivá poškození zdraví (tedy zda se v roce 2003 omezení hybnosti středního stupně hodnotilo jen 120 body nebo zda se dá změna ve výši ohodnocení kvalifikovat jako zhoršení stavu).

Chci se proto zeptat, jestli mám nárok na vyplacení toho bodového rozdílu 600 - 120, tedy 480 bodů nebo na nějaké jiné dorovnání.

 

Děkuji za odpověď.

Dixi

Odpověď:

Dobrý den,

 

Vyhláška 440/2001 Sb. o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění stanoví, že pokud jste byla již dříve odškodněna a nyní se má odškodnit zhoršení vašeho společenského uplatnění, které při dřívějším hodnocení nebylo předpokládáno, odečte se z bodového ohodnocení nově hodnoceného ztížení společenského uplatnění výše bodového ohodnocení dříve přiznaná.

Podle našeho názoru byste měla mít nárok na proplacení 480 bodů. Pokud vám to zaměstnavatel neproplatí, můžete ho zažalovat.

 

Vaše Férová nemocnice

10.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS