Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zrušení ukončené neschopenky

Dobrý den,

chtěla jsem se za kolegu zeptat. Momentálně byl týden na neschopence, ale dnes ji přinesl do práce již ukončenou. Účetní mu ale řekla, že je škoda, že si vzal neschopenku, protože má hodně nevybrané dovolené. Kolega volal ihned své doktorce, zda lze neschopenku zrušit, že by si na tu dobu nemoci raději vzal dovolenou, aby nepřišel o peníze. Paní doktorka mu řekla, že je to komplikované.

Tak bych se vás ráda zeptala, zda to je pravda, popř. co by se s tím dalo dělat.

Děkuji.

martina9

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu plyne, že se v případě Vašeho kolegy jedná o neschopenku, která již byla vydána a následně také ukončena. Domníváme se proto, že legální zrušení takové neschopenky není možné, a to z následujícího důvodu.

Ošetřující lékař posuzuje zdravotní stav pacienta a rozhoduje o vzniku i následném ukonční pracovní neschopnosti. Jedná se tak o dvě rozhodnutí, která nelze jen tak zrušit, ale proti kterým se lze v případě nesouhlasu bránit cestou opravného prostředku. Tímto prostředkem je podle zákona o specifických zdravotních službách návrh na přezkoumání lékařského posudku, který se podává ošetřujícímu lékaři, který o neschopence rozhodl. Tento návrh můžete podat pouze do deseti dnů od obdržení rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, či rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti.

 

Vaše Férová nemocnice

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS