Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpochybnění lékařského posudku

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli lékařka může vystavit lékařský posudek, aniž by pacienta viděla, přičemž je tento posudek použit jako důkaz u soudu. Paní doktorka vystavila poškozenému zdravotní zprávu, která má být směrodatná pro soud. Myslím si, že je nepřípustné, aby pouze ze zprávy z ambulance určila diagnózu. Byla to známá doktorka poškozeného, ale i tak si myslím, že aniž by viděla pacienta, je nepřípustné napsat jakoukoliv zprávu. Prosím, jestli mi toto tvrzení můžete potvrdit a jak lze tohoto lékaře právně postihnout?

Jaroslav

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho tvrzení soudíme, že se nejedná o lékařský posudek ve smyslu znaleckého posudku. Znalecký posudek je důkazním prostředkem, který vypracuje soudem zmocněný lékař pro potřeby soudního řízení. Ve vašem případě se podle všeho jednalo o lékařskou zprávu, kterou si pacient opatřil sám a kterou používá jako důkaz pro svá tvrzení v soudním sporu. Takto opatřený důkaz je pouze tzv. listinným důkazem a nemá pro soud v porovnání s jinými důkazy zvláštť velkou sílu. Lze ho tedy napadnout, zpochybnit jeho pravdivost a navrhovat jiné důkazy, které mohou svědčit o opaku.

To, že lékařka vydala tuto zprávu bez vyšetření pacienta, však nemusí být automaticky chybou. Pokud to bylo pouze například potvrzení o jeho dlouhodobém zdravotním stavu nebo délce pracovní nechopnosti, nemuselo proběhnout speciální vyšteření, protože tyto informace lékařka zná. V případě stanovení nové diagnózy by to samozřejmě pochybení být mohlo, vše záleží na okolnostech a na tom, co zpráva obsahovala.

V případě, že se domníváte, že táto lékařská správa nemusí být pravdivá, je potřeba to u soudu namítat a zároveň zdůvodnit, proč se tak domníváte. Soud se musí všemi důkazy i argumenty obou stran zabývat a zhodnotit, které důkaz jsou věrohodné či nikoliv. Lze argumentovat důvodným podezřením z neprofesionálního provedení posudku, případně svá tvrzení podložit vyjádřením jiného lékaře. Soud tak může nařídit pořízení skutečného znaleckého posudku. Pokud tak již neučinil, udělá to, zejména pokud posoudí, že nejsou objasnény všechny skutečnosti, resp. když jsou důkazy v protikladu.

Pokud se domníváte, že postup lékaře byl neprofesionální, je na něj možné podat stížnost a to
- vedoucímu zdravotnického zařízení
- zřizovateli nebo registrovateli zdravotnického zařízení (typicky krajský úřad)
- zdravotní pojišťovně
- České lékařské komoře, a to především v případě porušení profesní etiky a pravidel

Zejména Česká lékařská komora může vyvodit vůči lékaři přiměřená disciplinární opatření a může přistoupit v krajním případě až k odnění licence.

Více o stížnostech si můžete přečíst například zde.

Vaše Férová nemocnice

30.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS