Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpětné vystavení neschopenky

Dobrý den, stal se mi pracovní úraz. Po dobu mé pracovní neschopnosti byl lékař kontaktován mým zaměstnavatelem. V zápětí mne lékař uschopnil. Po dohodě ze zaměstnavatelem jsem dal (nic jiného mi nezbylo) výpověď. V současné době jsem prošel vyšetřením a zjistilo se, že musím v souvislosti s úrazem na operaci. Mohu požadovat neschopenku zpětně? Či jak pokračovat, do zaměstnání nastoupit nemohu. Mohu požadovat kompenzaci po zaměstnavateli či po lékaři? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

zpětně lze neschopenku vystavit v případě, že pojištěnec nemohl navštívit ošetřujícího lékaře nebo v jiných odůvodněných případech. V případě, že dočasná pracovní neschopnost vznikla dříve než 3 dny přede dnem, kdy byla lékařem zjištěna, je třeba souhlas okresní správy sociálního zabezpečení. O tento souhlas musí požádat ošetřující lékař.

Na nemocenské jinak, pokud jste nezaměstnaný, nárok nemáte.

Váš zaměstnavatel kontaktem s Vaším lékařem nic neporušil, kompenzaci nebo náhradu škody tedy bude možno požadovat pouze po lékaři. Ten by měl Váš zdravotní stav posuzovat objektivně a dočasnou pracovní neschopnost ukončit pouze v případě, kdy Vám zdravotní stav znovu umožní vykonávat dosavadní pojištěnou činnost, případně po uplynutí 180 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti také v případě, kdy je Váš zdravotní stav stabilizovaný. Stabilizovaný je zdravotní stav v případě, kdy Vám umožní vykonávat alespoň jinou než dosavadní činnost, aniž by došlo ke zhoršení zdravotního stavu.

Pokud podle Vašeho názoru lékař jednal neeticky, lze si stěžovat České lékařské komoře . V rámci projednání stížnosti může proběhnout také smírčí řízení, kde byste mohl po lékaři žádat náhradu škody. Ohledně dávek se můžete zkusit obrátit na okresní správu sociálního zabezpečení.

Pokud byl Váš úraz uznán za pracovní, máte vůči zaměstnavateli různé nároky. Více si o nich můžete přečíst například zde. Pokud Váš úraz za pracovní úraz uznán nebyl, máte možnost se o tyto nároky a o uznaní

Vašeho úrazu jako úrazu pracovního soudit. V tomto případě ale doporučujeme obrátit se na advokáta.

Vaše Férová nemocnice

1.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS