Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zpětné přiznání pracovní neschopnosti

Dobrý den,

potřebuji poradit v několika ohledech. Od prosince 2011 jsem se začala starat o svého příbuzného, vyřídila jsem mu invalidní důchod. Má přiznánu invaliditu 3. stupně, leč finance neobdrží, neboť má za 5 let zaplaceno pojištění jen cca 4,5 roku.

V roce 2010 byl zaměstán, ale díky své nemoci byl vyhozen. Schizofrenie propukla poprvé v 2001, první relaps 2003, další dva měsíce po propuštění 2010. Vyhozen byl pravděpodobně proto, že se nedostavoval do zaměstnání.

Můj dotaz zní - mohu nějak napadnout jeho výpověď s odvoláním na tehdejší zdravotní stav? Je možno nějak zpětně zařídit, aby byl po celou dobu do přiznání invalidního důchodu na "nemocenské"? Nemocný nebyl schopen si cokoliv zajistit a vyřídit, svou nemoc doteď popírá. O jeho zaměstnání jsme nevěděli. Na jakou jinou (právní) poradnu bych se mohla obrátit?

hanuska

Odpověď:

Dobrý den,

zpětně přiznat pracovní neschopnost bohužel nelze. Nemocenské se vyplácí na základě rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti, které se vydává v době započetí pracovní neschopnosti. Dokument bohužel není možné zaslat na českou správu sociálního zabezpečení s falešným dřívějším datem a ani lékař vám takové rozhodnutí nevydá.

Zda je možné napadnout výpověď záleží na více okolnostech, zejména na tom pro jaký důvod byl váš příbuzný z pracovního poměru vypovězen. Pozor ale na to, že podat žalobu na neplatnost výpovědi z pracovního poměru je možné podat pouze do dvou měsíců, ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit. Tato lhůta však již zcela jistě uplynula, proto podle našeho názoru nebudete mít šanci se žalobou uspět. Celou věc samozřejmě ještě můžete zkonzultovat s advokátem, který se zabývá pracovním právem. Advokáta můžete nalézt zde.

Vaše Férová nemocnice

30.8.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS