Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zmeškané oznámení pojišťovně

Dobrý den,

Mám již 4 roky přiznaný ID, nyní je to ID třetího stupně, a jsem v pracovním poměru. Podmínku oznámit skutečnost, že pobírám invalidní důchod třetího stupně pojišťovně do 8 dní jsem nesplnil. Co bych měl nyní dělat, abych dosáhl toho, že i u mě bude docházet k placení zdravotního pojištění ze strany státu?

Předem Vám děkuji za informace.

opravdu je přezdívka povinná?

Odpověď:

Dobrý den, 

stát je  plátcem zdravotního pojištění pro občany se 3. stupněm invalidity, tedy i ve Vašem případě. Zdravotní pojištění za zaměstnance ale platí zaměstnavatel (strhává ze mzdy) a je možné, že Vám bylo placeno pojištění rovněž z tohoto důvodu. Pokuste se zjistit, zda vám zaměstnavatel pojištění platí či nikoliv. Zastavte se tedy na příslušné pobočce Vaší zdravotní pojišťovny s dokumenty prokazujícími Vaši invaliditu a pokuste se domluvit na nejlepším řešení.

Z důvodu neoznámení Vám pojišťovna může uložit pokutu za nesplnění oznamovací povinnosti. Výše pokuty, v řádu tisíců korun, záleží na podmínkách pojištění u Vaší pojišťovny a také na konkrétní situaci. Pokutu vám ale pojišťovna udělit nemusí. Podle našeho názoru je možné vše vyřešit domluvou, pokuste se proto s pojišťovnou domluvit.

Obraťte se nejprve na linku ČSSZ, kde vám poradí ve věci invalidního důchodu, a to na telefonním čísle 257 062 860, poté kontaktujte svou pojišťovnu.

Vaše Férová nemocnice

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS