Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna výše stupně invalidního důchodu

Hezký den,

dovoluji si Vás touto formou požádat o pomoc. Zažádal jsem o invalidní důchod protože jsem z 90% nevidomý (sítnicová dystrofie). I za těchto zhoršených podmínek jsem byl schopný – s obtížemi – vykonávat práci na PC. Posudkový lékař ohodnotil mojí invaliditu jako ll. Stupeň s odůvodněním, že jsem zaměstnán, a proto nemám nárok na lll. stupeň, ačkoliv podle tabulek do této kategorie spadám. Nyní mi můj zaměstnavatel na základě mé invalidity dal výpověd, dle posudku závodního lékaře již nejsem způsobilý pro výkon mé práce na PC. Nyní jsem tedy nezaměstnaný. Mám možnost požádat o přezkoumání stupně invalidity ačkoliv je můj zdravotní stav stejný, jako při prvním posudku?

Děkuji moc!

Honza

Odpověď:

Dobrý den,

o přezkoumání stupně invalidity požádat můžete. Nemusí to automaticky znamenat, že Vám bude vyhověno, avšak samotnému požádání o přezkoumání nic nebrání.

Případnou změnu stupně invalidity pak konstatuje lékař lékařské posudkové služby pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení, a to v rámci lékařské prohlídky provedené buď z podnětu orgánu sociálního zabezpečení nebo z podnětu samotného důchodce. Při změně stupně invalidity pak není třeba žádat o přiznání invalidního důchodu pro invaliditu nově stanoveného stupně. Snížení nebo zvýšení důchodu provede Česká správa sociálního zabezpečení automaticky z moci úřední, a to tak, že procentní výměra invalidního důchodu třetího stupně bude po změně náležet ve výši 2-násobku procentní výměry dosud pobíraného invalidního důchodu druhého stupně.

S dotazy ohledně důchodového pojištění Vám doporučujeme obracet se na Call centrum České správy sociálního zabezpečení. Call centrum důchodového pojištění vyřizuje dotazy veřejnosti a informace o důchodech na telefonním čísle 257 062 860.

Vaše Férová nemocnice

7.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS