Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna pobytu při PN

Dobrý den, pokud jsem na dlouhodobé neschopence a mám neomezené vycházky, můžu jet se souhlasem lékaře do ciziny? Pokud nebudu mít souhlas lékaře a pojedu, a pak na to přijde zaměstnavatel, jaký bych mohla mít postih?

Odpověď:

Dobrý den,

pokud chcete jet v průběhu dočasné pracovní neschopnosti do ciziny, tak se jedná o tzv. změnu místa pobytu během pracovní neschopnosti. S touto změnou musí souhlasit Váš ošetřující lékař a předem ji také (na Vaši žádost) musí písemně schválit příslušný orgán nemocenského pojištění (okresní správa sociálního zabezpečení).

Dojde-li ke změně pobytu během prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti, tedy v době, kdy zaměstnavatel poskytuje při dočasné pracovní neschopnosti náhradu mzdy, je zaměstnanec povinen oznámit tuto změnu i zaměstnavateli.

Nicméně, vzhledem k tomu, že máte neomezené vycházky, je téměř nemožné, aby pracovníci OSSZ u Vás doma provedli kontrolu, takže žádná sankce Vám od OSSZ či zaměstnavatele nehrozí.

Obecně se však k nedodržení výše zmíněné povinnosti váže sankce v podobě krácení nebo dokonce odnětí dávek nemocenského (nejdéle 100 kalendářních dnů) a navíc orgán nemocenského pojištění může „porušiteli“ uložit pokutu do výše 10.000 Kč.

Vaše Férová nemocnice

9.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS