Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna stupně invalidity a její důsledky

Dobrý den, byla jsem přeřazena z III. stupně do II. stupně invalidity. Den změny stupně invalidity je 15.10.2010. To je pouze posudek a prý mi přijde oznámení do 2. měsíců. Po té prý můžu podat námitku do 30 dnů. Námitka se podává až po doručení písemného oznámení, nebo ihned po návštěvě komise do 30dnů? Odeberou mi důchod už od 15.10.2010? Od kdy nebudu pojištěna zdravotně a sociálně a budu to muset platit sama? Na komisi mi řekli, ať jdu hned na úřad práce. Na úřadu práce mě nezaregistrovali, protože nemám písemné oznámení. Lhůta běží ode dne doručení změny nebo ode dne 15.10.2010 tj. návštěva u komise?

Odpověď:

Dobrý den,

lhůta pro podání námitky vůči rozhodnutí o snížení stupně invalidity Vám začne běžet ode dne doručení tohoto rozhodnutí. Nová výše invalidního důchodu se stanovuje ke dni, kdy došlo ke změně stupně invalidity, takže ve Vašem případě k 15.10.2010 .

Zdravotní pojištění jste povinna platit ode dne, kdy Vám bude doručeno rozhodnutí o změně stupně invalidity. V případě, že jste evidována na ÚP, tak je plátcem zdravotního pojištěni za Vás stát. Podrobnější informace Vám poskytnou u Vaší zdravotní pojišťovny (např. u VZP infolinka 844 117 777).

Co se týče plateb sociální pojištění a případných výhod pro Vás, pokud budete evidována na úřadu práce, doporučujme Vám se obrátit na informační telefonickou linku nebo informační pracoviště České správy sociálního zabezpečení, případně se rovněž informujte přímo na úřadu práce. Naše poradna se totiž specializuje na medicínské právo, nikoliv na právo sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice

20.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS