Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zjištění výsledku laboratorního vyšetření

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mi můžete poradit, kde mohu zjistit, zda mi byly lékařem odeslány stěry z krku do laboratoře. Mám důvodné podezření, že je lékařka nařídila neodeslat vzhledem k četnosti mých potíží má dojem, že si vymýšlím, ale prý mi ty stěry "udělá pro můj klid". Když jsem tedy volala kvůli výsledku, sestra můj výsledek nedohledala a za půl hodiny mi řekla, že byl v pořádku, ale že ho nemá. Dá se někde zjistit laboratoř krajských nemocnic a tyto věci dohledat? Mohu jít kvůli stěru k jinému lékaři bez doporučení praktika?

Mona

Odpověď:

Dobrý den,

pokud chcete zjistit, zda bylo vyšetření provedeno či nikoliv, doporučujeme zajít k praktickému lékaři a požádat si o nahlédnutí do zdravotnické dokumentace. Můžete si zažádat i o kompletní kopii dokumentace, avšak budete hradit náklady vzniklé s pořízením kopie (na materiál, případně za poštovné). Zdravotnické zařízení má pak 30 dní od podání žádosti k tomu, aby Vám kopii dodala. Pokud záznam o vyšetření v dokumentaci nenaleznete, vzneste dotaz na nemocnici, která laboratoř vyšetření prováděla. Ta by Vám pak měla poskytnout informaci, zda bylo vyšetření provedeno či nikoliv.

Pokud vyšetření skutečně provedeno nebylo, je možné podat stížnost na konkrétního lékaře u poskytovatele zdravotních služeb nebo u České lékařské komory. Více informací o podávání stížnosti k poskytovateli nalezntete v často kladených dotazech zde. Nezapomeňte určit konkrétního lékaře, uvést rozhodné skutečnosti související s pochybením lékaře, v čem spočíval jeho nesprávný postup apod. Pokud máte akutní potíže, je možné navštívit i jiného lékaře požádat ho o vyšetření.

Pokud Vám nevyhovuje současný praktický lékař, zvažte také jeho úplnou změnu, na kterou máte nárok jednou za tři měsíce.

Vaše Férová nemocnice

28.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS