Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotni stav a vypoved

Dobry den! Mel jsem nekolik pracovnich urazu,z toho jen nektere registrovane.Praci,kterou vykonavam,zvladam.Ale pedloni jsem pracoval manualne v provozu a zjistil jsem,ze pres velke bolesti nohou a zad,bych uz tuto praci vykonavat nemohl.Mam se pokusit zazadat o castecny invalidni duchod? Mam si nechat posoudit ztizene spolecenske uplatneni? Muzou posudky ovlivnit reakci podniku pri mem teoretickem propousteni z nadbytecnosti?Nemusel by mi pri propusteni podnik doplacet prumernou mzdu?Za odpoved dekuji predem.

cert

Odpověď:

Dobrý den,

pokud máte zdravotní problémy, které vám částečně brání ve vykonávání práce, můžete samozřejmě zkusit požádat o přiznání invalidního důchodu. Zdali vám bude či nebude přiznán, se zakládá čistě na vašem faktickém zdravotním stavu, a nelez tedy předem tabulkově říci, zda jej dostanete či ne.

Podobnou odpověď vám musíme poskytnout i ve vašem dotazu na posouzení společenského uplatnění. Samozřejmě, že si jej můžete nechat posoudit, a rozhodně vám nemůžeme říci, jak v takovém případě dopadnete, neboť vůbec nevím jaký je váš skutečný zdravotní stav, a ani nejsme lékařskou poradnou. Nicméně v tom, abyste si nechat vyhotovit posudek vám nikdo nebrání.

Co se týče reakce vašeho zaměstnavatele, tu rovněž nemůžeme předvídat. Nicméně jakýkoliv posudek nemůže zadat důvod pro propuštění z důvodu nadbytečnosti, neboť není přípustné, aby byl zaměstnanec takto propuštěn např. z důvodu zdravotního stavu, ale např. pro to, že zaměstnavatel již nepotřebuje výkon prací, na které dotyčného zaměstnance najal. 

Vaše Férová nemocnice

10.1.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS