Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní posudek do zaměstnání

Dobrý den. Má kolegyně v práci má onemocnění štítné žlázy. Její nadřízený po ní požaduje práci s chemickými barvami a ředidly. Může si u lékaře zajistit omezení v této činnosti? Děkuji.

Radmila

Odpověď:

Dobrý den,

naše zdravotnická právní poradna řeší dotazy, které se týkají medicínského práva. Vzhledem k tomu, že váš dotaz spadá mimo téma poradny, můžeme pouze navrhnout postup, který bychom zvolili ve vašem případě. Nejsme lékaři, a proto nedokážeme říci, zda je možné získat takové omezení či ne, v tomto by se měla obrátit na odborníka, například závodního lékaře, specialistu na pracovně lékařské posudky.

Závodní lékař v rámci hodnocení zdravotního stavu za účelem posuzování zdravotní způsobilosti k práci vyhotovuje tzv. posudek, jenž je podkladem pro to, jestli je zaměstnanec způsobilý vykonávat danou práci či nikoliv. Tento posudek vypracovává se znalostí pracovního prostředí a pracovních podmínek, se znalostí zdravotních rizik konkrétní práce a na základě provedení lékařské prohlídky.

Pouze tento lékař může posoudit, zdali se jedná o pracovní podmínky nebezpečné a rizikové ke zdravotnímu stavu zaměstnankyně a případně posoudit zaměstnankyni jako nezpůsobilou tuto práci vykonávat. Pokud by konstatoval zdravotní nezpůsobilost, zaměstnanec tuto práci nesmí vykonávat a zaměstnavatel nesmí tuto práci zaměstnanci přidělovat.

Zaměstnavatel je pak povinen převést svého zaměstnance na jinou práci (respektive danou práci zaměstnanci nepřidělovat), pokud dlouhodobě ztratil zdravotní způsobilost tuto práci vykonávat. Pokud zaměstnavatel nepřevede na jinou práci a zaměstnanec tedy nevykonává žádnou práci, zaměstnanec má právo na úplnou náhradu mzdy z důvodu překážky ze strany zaměstnavatele.

Vaše Férová nemocnice

23.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS