Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zdravotní a sociální pojištění a invalidita

Dobrý den, prodělala jsem operaci mozku a v neschopnosti jsem byla dva roky. Poté jsem nastoupila na ÚP a časem jsem zažádala o invalidní důchod. Ten mi byl přiznán 3. stupně na jeden rok. Chci se zeptat, jestliže mi bude důchod snížen na nižší stupeň, musím se opět nahlásit na ÚP? To se týká odvodu zdravotního a sociálního pojištění. Vlastně, pokud budu pobírat jen ten částečný důchod, musím si toto všechno pojištění platit sama? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

zdravotní pojištění platí za všechny poživatele důchodů stát bez ohledu na to, zda jsou evidováni na úřadu práce.

Co se týče sociálního pojištění, nemocenské pojištění se Vás nebude týkat, pokud nebudete zaměstnaná. Pro důchodové pojištění má ale evidence na úřadu práce určité výhody. Evidence na úřadu práce by pro Vás byla výhodná z hlediska náhradní doby důchodového pojištění. Náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby započítávají do potřebných let pojištění pro důchod. Za náhradní dobu důchodového pojištění se Vám počítá doba na úřadu práce, po kterou pobíráte podporu v nezaměstnanosti a poté celkem 1 rok bez nároku na podporu, pokud je Vám méně než 55 let a 3 roky bez nároku na podporu, pokud je Vám více než 55 let.

Dál byste si toto pojištění už musela platit, pokud byste chtěla být důchodově pojištěná. Tohoto pojištění se ale povinně účastnit nemusíte.

Pokud se budete chtít důchodového pojištění dobrovolně účastnit, ale nebudete vedená v evidenci úřadu práce, bude to možné pouze po dobu nejvýše 10 let. Pokud vedená v evidenci úřadu práce budete, toto omezení platit nebude.

Evidence na úřadu práce je dobrovolná, můžete tedy sama zvážit zda se tam budete chtít nahlásit nebo ne. Kromě již zmíněných výhod Vám samozřejmě může úřad práce pomoci při hledání zaměstnání a poskytnout podporu v nezaměstnanosti.

Vaše Férová nemocnice

22.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS