Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zavinění za pracovní úraz kolegy a právní následky

Dobrý den, pracuji jako skladník a ke své práci používám nízkozdvižný vozík. S kolegou jsme stáli vedle sebe a při rozjetí mého vozíku jsem mu způsobil pracovní úraz (zlomenina ukazováčku). Porušil BOZP tím, že za jízdy i za stání na NZV nesmí přesahovat žádná část těla z vozíku. Má chyba byla, že jsem se nepodíval před rozjezdem, zda se můžu bezpečně rozjet. Nyní se řeší, kdo bude viníkem. Bylo mi řečeno, že tím,že jsem se rozjel jako první s největší pravděpodobností budu určen jako viník já. Kolega mě ujišťuje, že po mně nebude požadovat žádné peníze, ale co jsem se dozvěděl já, jeho pojišťovna po mně může vyžadovat veškeré peníze za ošetření, případné operace, rehabilitace atd. První dotaz chci směřovat na to, když ,,bezpečák,, rozhodne, že jsem viníkem, jestli mohu podat nějaké odvolání, že nesouhlasím nebo jak mám postupovat dále. A druhý dotaz se týče vyplácení peněz pojišťovně poškozeného. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

Vzhledem k tomu, co uvádíte, lze mít za to, že ke způsobení pracovního úrazu došlo za spoluúčasti poškozeného. Inspektorát bezpečnosti práce by tak měl objektivně zhodnotit veškeré okolnosti, za nichž k úrazu došlo a rozhodnout, zda byla škoda způsobena také zaviněním poškozeného. V tom případě by jste odpovědnost za následky nesl s poškozeným poměrně.

Proti rozhodnutí inspektorátu práce můžete do patnácti dnů ode dne oznámení rozhodnutí podat odvolání ke Státnímu úřadu inspekce práce, přičemž odvolání se podává u orgánu, který napadené rozhodnutí vydal. Vaše odvolání oblastní inspektorát práce postoupí Státnímu úřadu inspekce práce, který má 15 dnů na rozhodnutí o odvolání. Proti rozhodnutí se můžete bránit i podáním žaloby na rozhodnutí správního orgánu ve smyslu § 65 a násl. zákona č. 150/2002 Sb., soudní řád správní, ve znění pozdějších předpisů. Podání žaloby však představuje složitější proces a mimo jiné je nutné uhradit soudní poplatek ve výši 2000 Kč.

Co se týče nároku zdravotní pojišťovny na náhradu nákladů vynaložených na péči hrazenou zdravotním pojištěním, příslušná  zdravotní pojišťovna má právo na náhradu škody vůči třetím osobám, jestliže vynaložila náklady na péči plně nebo částečně hrazenou zdravotním pojištěním v důsledku zaviněného protiprávního jednání těchto osob vůči osobám účastným zdravotního  pojištění. Domníváme se však, že v tomto případě by odpovědnost nesl Váš zaměstnavatel, nikoliv Vy sám.

Omlouváme se Vám za pozdní zodpovězení Vašeho dotazu, což je zapříčiněno zahlcením naší poradny. Věříme, že se Vám mezitím Váš problém podařilo nějakým způsobem vyřešit.

Vaše Férová nemocnice

9.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS