Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zamítnutí nemoci z povolání

Dobrý den, v březnu 2010 jsem podstoupila operaci levé ruky palce ortroplastiky, 3. stupně artrózy. Před touto operací jsem podstoupila vyšetření na nemoc z povolání, kde mi bylo sděleno, že tato nemoc je dědičná (jedná se i o nález na pravé ruce 1.-2. stupeň artrózy). Tuto zprávu jsem podepsala. Pracuji jako dělnice leštění průvlaků již 17 let, na provoze je rizikové pracoviště na hluk a oči, ale ne na vibrace. Po operaci mě operativní lékař opět zasílá na vyšetření nemoci z povolání, ale závodní lékař s tím nesouhlasí, tvrdí, že všechny výsledky byly v pořádku. Mám si tam prý zajít sama. Praktický lékař mě posílá za závodním, tuto situaci mám řešit právní cestou. Od 26. 2. 2010 jsem na nemocenské. Posudkový lékař mi sdělil, že tuto práci nemohu vykonávat a mám si vyřešit nemoc z povolání. 1. 9. 2010 nástup do práce. Na důchod nemám nárok, i když jsem 12 let po operaci karpálu oboustranně, pravá ruka je reoperovaná. Děkuji za rychlou odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho příspěvku bohužel není zcela zřejmé, na co se ptáte. Jestli jsem to správně pochopili, tak závodní lékař Vás odmítá vyšetřit na nemoc z povolání s tím, že je vše v pořádku. Na druhou stranu Vám má končit v září nemocenská.

Vzhledem k tomu, že oblast nemocí z povolání je specializovaná problematika, doporučujeme Vám obrátit se na nejbližší Regionální poradenské centrum pro zaměstnance, další informace o nemocích z povolání se dozvíte na stránkách Společnosti nemocí z povolání.

Pokud Vám nebude uznána nemoc z povolání, ani invalidní důchod, nezbude Vám než se nechat zaměstnavatelem přeložit na jinou pracovní pozici, která bude vhodná pro Váš zdravotní stav, nebo pokud to není možné, tak se zaregistrovat na úřadu práce.

Vaše Férová nemocnice


1.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS