Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zamítnutí invalidního důchodu a následná žaloba

Dobrý den, maminka požádala o invalidní důchod, který ji byl zamítnut s 25% pro M. Menieri. Podali jsme námitku s tím, že maminka se léčí na těžkou depresivní fázi bez psychických příznaků. Což je za 60 bodu + by mohla mýt nárok na přidání 10 bodu podle § 3, ale odvolací komise, že prý se toto onemocnění léčí jen 7 měsíců ani ne rok a proto je pokles zdravotního stavu jenom o 20%. Vím, že můžeme podat žalobu k soudu, ale nevím, jestli to má smysl.

potuz

Odpověď:

Dobrý den,

správně uvádíte, že vaší další možností (resp. možností vaší maminky) je nyní jenom podání žaloby. V naší poradně, bohužel, nepracuje žádný lékař a tak nedokážeme odhadnout, zda by zdravotní stav vaší maminky měl být ohodnocen vyšším počtem procentních bodů. Naše poradna se navíc zabývá právy pacientů ve vztahu k lékařům a bohužel ne přiznáváním dávek sociálního zabezpečení. Nemůžeme vám proto poradit více.

Můžeme však jen dodat, že při podání této žaloby se neplatí soudní poplatky. Tudíž náklady, které vynaložíte na žalobu budou zahrnovat jenom případného advokáta. Pokud se pro něj rozhodnete, tak advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory (v kategorii "Zaměření" pod číslem 65 - sociální a důchodové zabezpečení).

Vaše Férová nemocnice

6.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS