Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zamítnutí 3. stupně invalidního důchodu - vyhláška o posuzování invalidity

Dobrý den, zažádala jsem si o invalidní důchod 3. stupně, který mi byl zamítnut a ponechán stávající invalidní důchod 2. stupně (ČID mám od r. 2000 a od r. 2010 2. stupně). Došlo u mě "nově" k oslepnutí na oko, druhé oko je slabozraké (na to jsem právě dostala ČID). Posudková lékařka říkala, že je to pokles pouze 50 % a že bych podle tabulek musela být prakticky slepá na důchod 3. stupně. Vykonávám činnost účetnictví, která je nyní skoro nemožná. Je možné někde tyto tabulky či vyhlášku shlédnout? Mám se podle vás obrátit na soud? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

dotazů, jako je ten Váš, nám chodí do poradny velké množství, jeden z nich např. zde.

Bohužel nejsme lékaři, tudíž nemůžeme posuzovat, zda zdravotní stav tazatelů odpovídá určitému stupni invalidního důchodu. Předpis, o kterém mluvíte, je vyhláška o posuzování invalidity (vyhláška č. 359/2009 Sb., kterou   se  stanoví  procentní  míry  poklesu  pracovní schopnosti a náležitosti posudku o invaliditě a upravuje posuzování pracovní schopnosti pro účely invalidity). Vás bude nejspíše zajímat kapitola VII. přílohy vyhlášky o postižení oka, očních adnex, zraku. Vyhlášku naleznete na Portálu veřejné správy ČR – když kliknete na horní liště na odkaz Zákony, otevře se Vám vyhledávací formulář, do kterého vložíte číslo předpisu.

Na soud bychom Vám doporučili se obrátit pouze v případě zjištění (např. po konzultaci i s ošetřujícím lékařem), že posouzení Vašeho zdravotního stavu neodpovídá hodnotám ve vyhlášce. V takovém případě doporučujeme obrátit se na advokáta specializujícího se na medicínské právo.

Vaše Férová nemocnice

12.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS