Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o změnu výše invalidního důchodu

Dobrý den, kvůli roztroušené skleróze, invalidní důchod 2. stupně, jsem musela dát výpověď v práci a nyní jsem na pracovním úřadě. Vzhledem k mému stavu nejsem schopna vykonávat žádnou práci, jsem ráda, když stačím dojít na WC až 20krát denně, tělo mám těžce ovladatelné, ven vycházím jen za lékaři a to s velkými obtížemi. Nedovedu si ani představit, že bych měla docházet někde do zaměstnání, vůbec nevím, co mám dělat. Chtěla bych invaliditu 3. stupně a nevím, kde a jakou formou o ní požádat. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

změna stupně invalidity je konstatována lékařem lékařské posudkové služby, který je pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení, a to během lékařské prohlídky. Ta se provádí buď z podnětu orgánu sociálního zabezpečení nebo z podnětu samotného důchodce.

Pokud se tedy domníváte, že ve Vašem případě došlo ke změně stupně invalidity ze druhého na třetí stupeň, obraťte se na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa Vašeho trvalého pobytu a podejte žádost o změnu výše invalidního důchodu z důvodu zhoršení zdravotního stavu.

Pokud bude lékařem lékařské posudkové služby konstatována změna stupně invalidity, není třeba žádat o přiznání invalidního důchodu pro invaliditu nově stanoveného stupně. Případné zvýšení provede Česká správa sociálního zabezpečení automaticky.

Více se dočtete zde.

Vaše Férová nemocnice

12.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS