Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o invalidní důchod

Dobrý den,
utrpěla jsem zlomeninu pravého zápěstí, ale odmítla jsem operaci, jelikož lékaři nemohou zaručit, že ruka by byla zcela funkční, proto jsem se rozhodla takto. Docházela jsem na rehabilitace, které pomohly, ale přesto zůstala ruka částečně omezena. Chtěla jsem se zeptat, zda je i přes odmítnutí operace nějaká možnost zažádat o invalidní důchod?
Předem děkuji za odpověď.

Ramíra

Odpověď:

Dobrý den,

váš dotaz by měl směřovat na vašeho lékaře, který musí posoudit váš zdravotní stav. Nárok na invalidní důchod Vám vzniká, pokud váš dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav způsobí pokles vaší pracovní schopnosti. 

Pokles pracovní schopnosti posuzuje na základě odborného lékařského posudku a lékařských vyšetření okresní správa sociálního zabezpečení. Pokud jste odmítla operaci a váš lékař vám proto nechce vystavit příznivý posudek, i když je váš zdravotní stav dlouhodobě nepříznivý, můžete se obrátit na jiné lékaře, kteří s vaším postupem souhlasí. Lékaře můžete změnit jednou za tři měsíce.

Více informají najdete v již zodpovězených dotazech: Jak získat ZTP a invalidní důchod?, Nemocenská, žádost o invalidní důchod a ukončení pracovního poměru.

Pokud se tedy domníváte, že byste měla mít nárok některý ze stupňů invalidního důchodu, doporučujeme podat žádost na předepsaném tiskopise na okresní správu sociálního zabezpečení.

Vaše Férová nemocnice 

 

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS