Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o invalidní důchod

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu v současné době zažádat o invalidní důchod, když mi nárok na nemocenskou vyprší až v únoru 2012. V září 2011 jsem podstoupila operaci páteře, kdy mi bylo voperováno 12 vrutů a 1 ploténka, takže bych asi na důchod nárok mít měla. Ovšem mám velmi málo informací kdy a jak žádat a co vše k tomu potřebuji. V současné době jsem stále na nemocenské. Také jsem se chtěla zeptat, zda bych dostala peníze zpětně za dobu celé nemocenské nebo jen po operaci nebo pouze od toho února 2012, kdy mi nemocanská vyprší. Mám obavu, abych nezůstala bez prostředků. Výši nemocenské mám už tak velmi malou.
Předem velmi pěkně děkuji za vaše rady.

Miky

Odpověď:

Dobrý den,

Zažádat o invalidní důchod samozřejmě můžete. Přiznáním invalidního důchodu ale pracovní neschopnost zpravidla končí. Lékař je povinen při vzniku invalidity ukončit pracovní neschopnost nejpozději třicátým dnem ode dne následujícího po dni, v němž byl pojištěnec uznán invalidní. Po ukončení dočasné pracovní neschopnosti již nárok na výplatu nemocenských dávek není. Zaměstnanec, který je uznán ošetřujícím lékařem dočasně práce neschopným, má nárok na nemocenské od 22. kalendářního dne trvání jeho dočasné pracovní neschopnosti do konce dočasné pracovní neschopnosti, maximálně však 380 kalendářních dnů počítaných od vzniku dočasné pracovní neschopnosti (včetně zápočtů předchozí doby trvání dočasné pracovní neschopnosti). Za prvních 21 dnů dočasné pracovní neschopnosti vám náleží náhrada mzdy nebo platu ze strany zaměstnavatele, to ale pouze za dny pracovní, s výjimkou prvních 3 dnů. Za tyto náhrada mzdy nepřísluší. Peníze všeobecně byste tedy měla dostat od 4. dne dočasné pracovní neschopnosti až do reálného ukončení dočasné pracovní neschopnosti.

Nárok na invalidní důchod vzniká, nastal-li u jedince pokles jeho pracovní schopnosti nejméně o 35%. Je rozdělován do 3 stupňů podle poklesu pracovní schopnosti:

  invalidita prvního stupně – pokles mezi 35 – 49 %,
  invalidita druhého stupně – pokles mezi 50 – 69 %,
  invalidita třetího stupně – pokles nejméně o 70 %.

Získat invalidní důchod je možné pouze po splnění následujících podmínek:

  pojištěnec ještě nedosáhl věku 65 let
  pojištěnec je invalidní v prvním, druhém nebo třetím stupni invalidity
  pojištěnec získal potřebnou dobu pojištění nebo jeho invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání
  pojištěnec nesplnil podmínky pro přiznání starobního důchodu
  pojištěnec nedosáhl ještě důchodového věku, pokud mu byl starobní důchod přiznán

Zda máte nárok na invalidní důchod musí posoudit okresní správa sociálního zabezpečení.  Vždy ale může dojít k situaci, kdy vám bude invalidní důchod snížen či odebrán úplně. Okresní správa sociálního zabezpečení totiž provádí kontrolní lékařské prohlídky. K této kontrolní prohlídce dochází v určeném termínu nebo k ní můžete být pozván i na základě zjištění posudkově významné skutečnosti či na základě podnětu jiného orgánu sociálního zabezpečení apod.

Více informací o nároku na invalidní důchod naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice 

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS