Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žádost o ID a rodičovský příspěvek

Dobrý den, prosím o radu - jsem t. č. na rodičovském příspěvku, mám malá dvojčata. Krátce po jejich narození jsem byla na operaci výhřezu ploténky (před 3/4 rokem), která mi bohužel od potíží nepomohla, čeká mě výměna ploténky za náhradu v únoru příštího roku. Zažádala jsem o inv. důchod, který mi byl zamítnut s odůvodněním, že když pobírám rod. příspěvek, tak to znamená, že péči o děti zvládám (což bohužel není pravda, nesmím děti zvedat, těžko se k nim ohnu atd....). Pooperační stav, který mne znovu čeká, je prý záležitost dočasná, na to stačí neschopenka, kterou mohu mít až rok. Jenže, pokud bych rodičovský příspěvek převedla na někoho jiného a šla regulérně marodit, tak přece stejně neschopenku dostat nemůžu, nemám zaměstnavatele (před mateřskou jsem neměla trvalý prac. poměr), nikdo by mi zřejmě žádnou pracovní neschopnost neproplácel. Ani úřad práce by mě nezaregistroval, jakožto nemocnou, byla jsem se tam poradit a říkali mi, že se s tím ještě nesetkali, člověk prý jde marodit buď ze zaměstnání, nebo z jejich registrace, nikoliv z mateřské. Co s tím? Nemám nárok na neschopenku ani na dočasný ID ani po vážné operaci, když pečuji o děti? Děkuji za odpověď.

jaka03

Odpověď:

Dobrý den,

Nárok na invalidní důchod vzniká, nastal-li u jedince pokles jeho pracovní schopnosti nejméně o 35%. V současné době je rozdělován do 3 stupňů podle poklesu pracovní schopnosti.

nárok na invalidní důchod vzniká pouze po splnění následujících podmínek:

  pojištěnec ještě nedosáhl věku 65 let
  pojištěnec je invalidní v prvním, druhém nebo třetím stupni invalidity
  pojištěnec získal potřebnou dobu pojištění nebo jeho invalidita vznikla následkem pracovního úrazu nebo nemoci z povolání
  pojištěnec nesplnil podmínky pro přiznání starobního důchodu
  pojištěnec nedosáhl ještě důchodového věku, pokud mu byl starobní důchod přiznán

Potřebná doba pojištění činí u pojištěnce ve věku do 20 let méně než jeden rok, od 20 let do 22 let jeden rok, od 22 let do 24 let dva roky, od 24 let do 26 let tři roky, od 26 let do 28 let čtyři roky a nad 28 let pět roků.

Zda máte nárok na invalidní důchod musí posoudit okresní správa sociálního zabezpečení. Rozhoně to ale nesouvisí s tím, zda jste nebo nejste schopna starat se o děti. Přiznáí invalidního důchodu souvisí pouze s výše uvedenými podmínkami a jejich splněním.

Dočasná pracovní neschopnost (neschopenka) pak souvisí s nemocenským pojištěním. Nemocenského pojištění jsou účastni zaměstnanci (kam řadíme i příslušníky ozbrojených sil a bezpečnostních sborů) a osoby samostatně výdělečně činné. Zaměstnanci jsou povinně účastni nemocenského pojištění, na rozdíl od OSVČ, jejichž nemocenské pojištění zůstává dobrovolné. Pokud jste ale na rodičovskou dovolenou (případně předtím mateřskou, pokud jste na ní měla nárok) nenastupovala ze zaměstnání (z vašeho dotazu je vidět, že nejspíš ne), pak zde není nárok na nemocenské dávky. 

Pokud vám jde o finance, pak by bylo řešením požádat o pomoc v hmotné nouzi. Jde v zásadě o stav, kdy osoba či rodina nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost. Současně si tyto příjmy nemůže z objektivních důvodů zvýšit (vlastní prací, uplatněním nároků a pohledávek, prodejem nebo využitím majetku) a vyřešit tak svoji nelehkou situaci vlastním přičiněním. Za osobu v hmotné nouzi však není považován ten, kdo prokazatelně neprojevuje snahu zvýšit si příjem vlastním přičiněním, není v pracovním nebo obdobném vztahu, nevykonává samostatnou výdělečnou činnost a není vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání atd. Bylo by proto i tak třeba o registraci na úřadu práce. 

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS