Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vystavení neschopenky

Manželka pracuje v pracovních podmínkách noční, 12h, se zbraní, u rentgenu, nyní je v 7. týdnu těh. a zdravotně v pořádku. Zaměstnavatel jí nenabídl jinou možnost práce v jiných podmínkách, má nárok na vyplácení zaměstnavatelem průměru platu? Protože jí gynekolog v 6. týdnu nechtěl vystavit neschopenku rizikovou, nechala jí vystavit obvodní lékařka, nyní se gynekolog dožaduje zrušení neschopenky, a že vystaví svojí. Je toto zapotřebí? Může zůstat i nadále na neschopence a nepřerušovat jí? Vždyť bude zase 3 první dny doma zadarmo. Děkuji.

JARDA

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel je povinen převést zamětnance na jinou práci koná-li těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu práci, kterou nesmějí být tyto zaměstnankyně zaměstnávány nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství nebo mateřství. Také je povinen zaměstnankyni převést na jinou práci, požádá-li o to těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu, která pracuje v noci.

Zaměstnankyně nesmějí být zaměstnávány pracemi, které ohrožují jejich mateřství. Ministerstvo zdravotnictví stanoví vyhláškou práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným zaměstnankyním, zaměstnankyním, které kojí, a zaměstnankyním-matkám do konce devátého měsíce po porodu. Tuto vyhlášku naleznete zde.

Po převedení na jinou práci má taková zaměstnankyně nárok na vyrovnávací příspěvek pokud dosahuje bez svého zavinění nižšího započitatelného příjmu, než před tímto převedením na jinou práci.

Pokud není možné převést takovou zaměstnankyni na jinou práci, jedná se o překážku v práci na straně změstnavatele. V takovém případě nemohl-li zaměstnanec konat práci pro překážky na straně zaměstnavatele, poskytne mu zaměstnavatel náhradu mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.

Co se týká neschopenky, v první řadě je třeba říci, že rizikové těhotenství by měl určit gynekolog jakožto odborný lékař v dané oblasti. Obvodní lékařka pravděpodobně není specializována v tomto oboru, a neměla by proto neschopenku pro rizikové těhotenství vydat. Samozřejmě pokud byla neschopenka zestrny obvodní lékařky vydána v jiné věci než je rizikové těhotenství, nemusí vaše manželka přerušovat současnou neschopenku a přecházet na jinou, pokud by ovšem ta, kterou by vydal gynekolog nebyla nějakým způsobem pro vaši manželku výhodnější. 

Každopádně v tomto případě, pokud zaměstnavatel nebyl schopen zajistit převedení na jinou práci, náleží zaměstnankyni náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku, jak je uvedeno výše a proto z finančního hlediska vůbec nebylo nutné žádat o neschopenku, kde navíc nejsou započítávny první tři dny pro náhradu mzdy.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS