Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď ze zdravotních důvodů - pozbytí způsobilost x nemoc z povolání

Dobrý den, byl jsem odeslán zaměstnavatelem na oddělení pracovnělékařských služeb k posouzení zdravotní způsobilosti konat dosavadní práci. Měl jsem byt vyšetřen na prach a hluk. Vyšetřující lékařka však posoudila pouze prach, hluk opominula úplně a vydala posudek dle kterého jsem pozbyl dlouhodobě způsobilost konat dále dosavadní práci.Je mi 59 let, pracují celý svůj život jako řidič z povoláni a můj sluch za tuto dobu se dost zhoršil zvláště na levé straně. Objednal jsem se na ORL kde jsem byl vyšetřen a moje domněnka se potvrdila. Audiogram ztráta vpravo 28%, vlevo 61%, dále tinitus na 1000Hz 65 dB. Moje výpověď dle § 52,písm. e) zákoníku práce dána zaměstnavatelem běží od 1.7.2016. Další kontrola na URL je však až počátkem měsíce října. Dle výsledku ORL by se mohlo jednat o nemoc z povoláni. Prosím o radu jaké kroky podniknout. Za radu i odpověď předem děkují.

JAMAL12345

Odpověď:

Dobrý den,

doporučujeme Vám nejprve požádat zaměstnavatele o novou mimořádnou prohlídku u poskytovatele pracovnělékařských služeb, na kterou máte dle zákona o specifických zdravotních službách (odkaz zde) nárok na vlastní žádost a výslovně si vyžádat kontrolu sluchu.

Ještě máte možnost podat stížnost na lékařku, která vypracovávala Váš původní pracovnělékařský posudek. Veškeré informace ohledně stížnosti se dočtete zde. Pokud byste podal stížnost, tak by byla lékařka povina ústně s Vámi případ projednat a při tomto projednání byste si mohl vyžádat vyšetření sluchu a vypracování nového posudku. Musíme Vás však upozornit, že na vyřízení stížnosti má poskytovatel lékařských služeb 30 dní.

Dále Vám doporučujeme obrátit se na Společnost pracovního lékařství (kontakty naleznete zde), jelikož pouze tato společnost je oprávněná uznávat nemoci z povolání. Společnost pracovního lékařství posuzuje zdravotní stav zaměstnance zda má nemoc z povolání na základě 3 posudků:

1. zjištění zdravotního stavu poskytovatelem pracovnělékařských služeb, a to včetně zjištění zdravotního stavu před vznikem onemocnění a výsledků jím vyžádaných odborných vyšetření a jeho stanoviska

2. výsledky dalších odborných vyšetření, pokud je to důvodné

3. ověření podmínek vzniku nemocí z povolání - většinou Krajské hygienické stanice.

Tyto dokumenty si vetšinou Společnost pracovního lékařství sama vyžádá od kanktétních institucí.

Pokud by se takto prokázalo, že opravdu trpíte nemocí z povolání, je na Vašem zaměstnavateli, zda uzná předchozí výpověď za neplatnou kvůli nesprávnému výpovědnímu důvodu a dá vám výpověď novou se správným výpovědním důvodem - § 52 písm. d), kdy by Vám navíc náleželo odstupné dle § 67 odst. 2. zákoníku práce. 

Jestliže si zaměstnavatel stále bude stát za svou původní výpovědí, doporučujeme Vám obrátit se na advokáta a podat žalobu na neplatnost výpovědi k soudu bez zbytečného odkladu, avšak nejpozději do konce srpna, jelikož Vám běží dvouměsíční lhůta od počátku výpovědní doby. Jako důkaz Vám doporučujeme uvést lékařský posudek dokazující nemoc z povolání vydaný Společností pracovního lékařství. Takto se můžete domoci změny výpovědního důvodu a přiznání odstupného, které činí minimálně dvanáctinásobek průměrného měsíčního výdělku.

Dle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen nahradit zaměstnanci škodu nebo nemajetkovou újmu vzniklou nemocí z povolání, jestliže zaměstnanec naposledy před jejím zjištěním pracoval u tohoto zaměstnavatele za podmínek, za nichž vzniká nemoc z povolání, kterou byl postižen. To znamená, že nezáleží zda budete stále v pracovním poměru u tohoto zaměstnavatele či nikoli, jen nesmíte pobírat větší plat než pčed propuknutím nemoci z povolání. Pokud budete po uznání nemoci z povolání v pracovním poměru u jiného zaměstnavatele a budete mít nižší mzdu než u současného zaměstnavatele, budete mít nárok na dorovnání mzdy do současné výše. Dorovnání by Vám proplácel bývalý zaměstnavatel.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 5699. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

 

28.7.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS