Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď ze zdravotních důvodů

Dobry den, chtel jsem se zeptat. Jsem rok na nemocenske - mam po operaci patere - duchod mi byl zamitnut, tak budu nastupovat do prace. Jenze lekari mi sdelili, ze neprojdu pres preventivni prohlidku, ktera se musi absolvovat vzdy, kdyz zamestnanec je delsi dobu na nemocenske. Smlouvu mam na dobu neurcitou, muzou me propustit a jak postupovat dal?

Odpověď:

Dobrý den,

pokud podle závodního lékaře pozbudete dlouhodobě způsobilosti konat dál dosavadní práci, můžete požádat o převedení na jinou práci. Zaměstnavatel má potom povinnost Vás na jinou práci převést, pokud mu to dovolí jeho provozní možnosti. Pokud pro Vás takovou práci mít nebude, může Vám zaměstnavatel dát výpověď ze zdravotních důvodů.

V případě, že Vám zaměstnavatel dá výpověď, asi Vám nezbude, než si najít novou práci, která by odpovídala Vašim zdravotním omezením. Je možné, že i když Váš zdravotní stav nepostačuje k přiznání invalidního důchodu, můžete být uznán osobou zdravotně znevýhodněnou. Pokud ano, sice by Vám nenáležely žádné finanční příspěvky, ale úřad práce by Vám poskytoval určité výhody při hledání zaměstnání, například bezplatnou poradenskou činnost, teoretickou a praktickou přípravu pro výkon vhodného zaměstnání apod.

Můžete se tedy zkusit poradit se svým lékařem, zda by Váš zdravotní stav mohl stačit alespoň k uznání osobou zdravotně znevýhodněnou. Žádost se podává na úřadu práce příslušném podle místa Vašeho trvalého bydliště. Formulář žádosti naleznete například zde.

Vaše Férová nemocnice

25.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS