Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď ze strany zaměstnavatele ze zdravotních důvodů

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat. Jsem druhý měsíc po operace páteře - výhřez ploténky. Doktorem mi bylo řečeno, že tu práci, kterou jsem vykonávala předtím, teď už pravděpodobně vykonavat nebudu. (jsem operátor linky ve výrobní hale v automobilným průmyslu), třísměnný provoz, práce zatěžuje záda při stání, otáčení, rotace, zvedání 7,5hod denně.
Chtěla bych se proto zeptat. Když budu mit daný od doktora na papíře, že nemůžu vykonávat dále tuhle práci a zaměstnavatel mi musí(?) najít jinou práci vhodnou mému zdravotnímu stavu anebo ne a jestli mě může jen tak vyhodit anebo mám nárok na a odstupné. Zaměstnavatel se podle mě bude chtít zbavit a odstupné nebude chtít moct vyplatit a bude chtít abych to podepsala ještě dohodou. Poraďte, co když nastane taková situace, když mě nebudou chtít nadále zaměstnávat kvůli mýmu zdravotnímu stavu? Co mám dělat?

emi

Odpověď:

Dobrý den,

svoji situaci máte zmapovánu velice dobře.

V každém případě budete potřebovat  lékařský posudek, který výslovně uvádí druh vámi vykonávané práce a fakt, že již nebudete schopná ji vykonávat.

Zaměstnavatel má v současné situaci 2 možnosti, jak postupovat:

1) Zachovat s Vámi pracovní poměr. V tom případě má povinnost Vás převést na jinou práci. Nová práce musí být vhodná vzhledem k zdravotnímu stavu, schopnostem a kvalifikaci zaměstnance.

2) Dát výpověď. Po dobu výpovědní lhůty je zaměstnavatel opět povinen vás převést na jinou práci, pokud výpovědní lhůta nebude řešena jinak (volno,...).

V tomto případě je rozhodující, zda Váš zdravotní stav je důsledkem pracovního úrazu či nemoci z povolání, v takovémto případě by Vám náleželo odstupné ve výši dvanáctinásobku průměrného výdělku. V opačném případě se odstupné neposkytuje.

Co se týče "nucení k podepsání dohody", samozřejmě nemáte povinnost nic podepsat a půjde jen o to, zda déle s nervy vydrží zaměstnavatel, nebo vy. Pokud je váš zhoršený zdravotní stav důsledkem pracovního úrazu, můžete dohodu podepsat, ale musí v ní být důvod ukončení pracovního poměru - tedy ztráta zdravotní způsobilosti v důsledku pracovního úrazu - výslovně uveden.

V případě, že zdravotní potíže jsou většího rozsahu přetrvají a znemožní vám uplatnění na trhu práce, doporučujeme vám uvážit ve spolupráci s ošetřujícím lékařem a správou sociálního zabezpečení možnost žádosti o invalidní důchod.

Vaše Férová nemocnice

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS