Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď ze strany zaměstnavatele

Jsem zaměstnána tři roky v jednom strojírenském podniku, kde mají podnikového lékaře.Ten mě po vstupní prohlídce označil jako schopnou třísměnného provozu. Před rokem se u mne objevily zdravotní problémy. Zjistili mi vysoký tlak a doporučili, abych přestala chodit na noční směny. Zaměstnavatel souhlasil - teď mi dal najevo, že potřebuje pouze zaměstnance na tři směny. Mohu se obávat výpovědi?

Odpověď:

Dobrý den,

zaměstnavatel může dát výpověď zaměstnanci jen z důvodů uvedených v § 52 zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce. Jedním z důvodů je i skutečnost, že zaměstnanec pozbyl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného lékařem závodní preventivní péče dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci.

Pokud zaměstnavatel souhlasil se změnou na dvousměnný provoz a tuto změnu jste provedli písemně (nutné podle zákoníku práce), pak v případě, že budete zvládat dvousměnný provoz, nemusíte se bát, že dostanete výpověď kvůli výše uvedenému důvodu.

Jestli jste však tuto změnu neuzavřeli písemně, pak se nejedná o platnou změnu pracovní smlouvy a zaměstnavatel může po Vás požadovat, abyste se vrátila ke třísměnného provozu. Pokud toho kvůli svému zdravotnímu stavu nebudete dlouhodobě schopná, mohla byste dostat výpověď právě z výše uvedeného důvodu. A to v případě, že by právě  závodní lékař vydal posudek, podle kterého nejste způsobilá práci konat.

Vaše Férová nemocnice

9.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS