Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď ve zkušební době

Dobrý den,
Od 5. 12. 2011 jsem byla zaměstnána u firmy na dobu určitou s tříměsíční zkušební dobou. Ve zkušební době jsem onemocněla (20. 2. 2012) a má nemoc stále trvá. Poštou mi byla doručená výpověď dle §66, ale zápočtový list ne. Nevím komu mám předat výpověď, když jsem v nemocenském stavu, a kdo mi bude vyplácet nemocenskou.
Děkuji za odpověď.

lufurie

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za opožděnou odpověď.

Pokud odpracujete několik dní a následně onemocníte, zaměstnavatel Vám musí poskytnout v prvních 21 dnech náhradu mzdy za pracovní dny, kdy vám ušla mzda. Za první 3 pracovní dny ale náhrada mzdy nepřísluší. Zaměstnavatel Vám však v těchto prvních 21 dnech výpověď dát nesmí. Pokud by vám ji přesto dal, můžete se bránit žálobou k soudu na neplatnost rozvázání pracovního poměru.

Bude-li vaše pracovní neschopnost trvat 22 dnů a dále (a zároveň budete ve zkušební době), pak už Vám zaměstnavatel výpověď dát smí. Náleží Vám však nemocenské dávky, které Vám bude vyplácet okresní správa sociálního zabezpečení až do ukončení nemoci (ukončení pracovního poměru na ně nebude mít vliv). Výpověď nikomu předávat nemusíte, je povinností Vašeho ošetřujícího lékaře zaslat na okresní správu sociálního zabezpečení hlášení o vzniku dočasné pracovní neschopnosti.

Co se týče zápočtového listu, je zaměstnavatel automaticky povinen Vám zápočtový list při skončení pracovního poměru vydat. Pokud by Vám ho zaměstnavatel vůbec nevydal, můžete se obrátit na soud a domáhat se jeho vydání soudní cestou.

Vaše Férová nemocnice

31.7.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS