Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď po nemoci z povolání

Před 10 měsíci jsem se při práci jako zdravotní sestra nakazila hepatitidou b, která mi nyní byla uznána jako nemoc z povolání. Jelikož jsem 18 let po splenectomii, mám dle imunologického vyšetření doporučení k pracovnímu zařazení - nesmím vykonávat práci s vysokým rizikem infekce, do směnného provozu se také nesmím vrátit. Možnost mám pracovat jen v ambulantní péči, a to s omezením.

Dle ústního sdělení hlavní sestry nemocnice, nyní pro mě vhodné místo nemá, mám prý přemýšlet o možnosti výpovědi. Pracuji u zaměstnavatele 12 let, jaké mám nároky na další řešení po skončení pracovní neschopnosti, která bude již 1 rok? Děkuji za odpověď.

sisi.38@seznam.cz

Odpověď:

Dobrý den,

pokud Vám byla uznána nemoc z povolání, máte vůči zaměstnavateli několik nároků. Mezi ně patří především nárok na ztrátu výdělku, a to jednak po dobu pracovní neschopnosti, a jednak po skončení pracovní neschopnosti. Po dobu pracovní neschopnosti by výše tohoto nároku měla být stejná jako výše rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem nemoci z povolání a plnou výší nemocenského společně s náhradou mzdy. Pokud budete mít po skončení pracovní neschopnosti hůře placenou práci než před nemocí z povolání, zaměstnavatel Vám poskytne náhradu do předchozí výše mzdy. Tato náhrada by Vám příslušela i v případě, že byste byla propuštěna a následeně vedena na Úřadu práce. Tato náhrada Vám bude vyplácena dokud nebudete pobírat starobní důchod.

Dále máte nárok na náhradu za bolest a ztížení společenského uplatnění. Tato náhrada se většinou poskytuje jednorázově na základě posudku od lékaře. Slouží ke zmírnění trvalých následků újmy na zdraví, které mají prokazatelně nepříznivý vliv na uplatnění člověka ve společnosti. Tím je myšleno zejména uspokojování životních a společenských potřeb, výkon dosavadního povolání a možnosti uplatnění v rodinném, politickém, kulturním i sportovním životě.

Mezi poslední dva nároky patří náhrada za účelně vynaložené náklady spojené s léčením (ty případají tomu, kdo je účelně vynaložil) a případná náhrada za věcnou škodu, pokud vznikla. Takovou škodu však bývá obížné dokazovat. Více Vám o Vašich možnostech řekne Váš ošetřující lékař.

Vaše Férová nemocnice

 

29.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS