Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpověď a dohoda o ukončení pracovního poměru

Dobrý den, chtěla bych poradit. Bratr pracoval u jedné stavební firmy 12 let. Minulý rok, to je v roce 2009, v září měl úraz. Převrátil se s traktorem. Byl v nemocnici 14 dnů, přitom týden na JIP a pak byl v domácí péči až do Vánoc. Do Nového roku ještě mohl marodit, ale lákalo ho se vrátit do práce. Jenom, co přišel do práce do Prahy, tak měl nachystanou výpověď dohodou. Víme že už s tím nic nenaděláme, ale kam se měl obrátit? Prosím o radu. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna se zabývá oblastí práv pacientů a zdravotnickým právem. Váš dotaz se však týká pracovního práva, kterému se tolik nevěnujeme. Z tohoto důvodu Vám můžeme poradit pouze obecně.

Jak správně píšete, teď již s ukončením pracovního poměru bohužel nic neuděláte. Váš bratr totiž nedostal výpověď, ale pracovní poměr ukončil dohodou. Nebylo vůbec nutné se někam obracet, stačilo by, aby dohodu nepodepsal. S dohodou totiž musí souhlasit obě strany.

Pokud by Váš bratr dohodu nepodepsal, možná by sice poté dostal výpověď. Tu je však možné dostat jen ze zákonných důvodů dle zákoníku práce. Pokud by takový důvod nebyl dán, mohl se Váš bratr pak obrátit na okresní soud.

Vaše Férová nemocnice

10.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS