Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Výpočet nemocenské

Dobrý den, už víc než rok nejsem zaměstnaná a platím si zdravotní pojištění sama. Nyní jsem nastoupila do nové práce a zjistila, že jsem těhotná. Můj lékař mi navrhl, jestli nechci jít na nemocenskou. Chtěla bych vědět, jestli bude rozdíl ve výši nemocenské, pokud budu zaměstnaná pouze necelý měsíc nebo více měsíců. Mám výhodný nástupní plat, nemůžu mít nějaký problém s úřady? Za včasnou odpověď předem děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že dočasná pracovní neschopnost vznikne dříve, než od vzniku pojištění (tedy od nástupu do zaměstnání) uplyne 12 kalendářních měsíců, je rozhodným obdobím pro výpočet výše nemocenské období od vzniku pojištění do konce kalendářního měsíce, který předchází měsíci, v němž vznikla dočasná pracovní neschopnost.

Pokud vznikne dočasná pracovní neschopnost v tomtéž kalendářním měsíci, kdy jste do zaměstnání nastoupila, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění do konce tohoto kalendářního měsíce.
Ve Vašem případě tedy bude každopádně počítána výše nemocenské z období, kdy jste zaměstnaná. Na nemocenskou tedy můžete nastoupit klidně ihned.

Vaše Férová nemocnice

18.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS